Reorganizacija vrtcev buri duhove, na Molu se branijo: “Nikomur nočemo nagajati”

Slovenija 19. Dec 202313:58 2 komentarja
vrtec
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Potem ko je bila namera o reorganizaciji javnih vrtcev v Ljubljani potrjena, je vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje ljubljanske mestne občine Marija Fabčič zagotovila, da se za otroke in starše ne bo nič bistvenega spremenilo. Premeščanj otrok med vrtci ne bo, prav tako bodo kadre še naprej upravljali sedanji ravnatelji vrtcev. Podžupan Aleš Čerin in Fabčič sta poudarila, da se želijo predvsem "znebiti administrativnega balasta" in omogočiti, da bodo vrtci izpolnjevali glavno poslanstvo dela z otroki.

Svetniki ljubljanske mestne občine so podprli namero reorganizacije javnih vrtcev v občini, po kateri bi se prihodnje leto vseh 23 javnih vrtcev združilo v en javni vzgojno-izobraževalni zavod.

Potezi so nasprotovali opozicijski svetniki, ki so opozorili na tveganja, kot je možnost premeščanja vzgojiteljic, pa tudi stroka. “Nesprejemljivo je predati upravljanje vrtcev v vodenje eni sami osebi, to je direktorju zavoda in njegovemu kolegiju v ožji sestavi,” so prepričani v Društvu pedagogov.

Na današnji novinarski konferenci sta namero reorganizacije pojasnjevala vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje ljubljanske mestne občine Marija Fabčič in podžupan Aleš Čerin, ki nadomešča zaradi bolezni odsotnega župana Zorana Jankovića.

MOL: Fabčič in Čerin
Marija Fabčič in Aleš Čerin (Foto: N1)

“Razprava je bila bogata in konstruktivna. Na koncu je 22 svetnikov glasovalo za sprejetje sklepa in 15 proti. Manjkali so štirje svetniki Liste Zorana Jankovića, drugače bi bil rezultat še prepričljivejši,” je o včerajšnji seji dejal podžupan Čerin. Kot je povedal, bi bila ta namera uveljavljena 1. 1. 2025, torej čez dobro leto.

Župan Janković je že pred časom imenoval petčlansko komisijo, ki naj bi pripravila iztočnice za reorganizacijo. V komisiji so tri ravnateljice vrtcev, pa podžupana Čerin in Boštjan Koritnik. Sodelovali so tudi z Branimirjem Štrukljem, glavnim tajnikom Sviza. “Nobenemu od zaposlenih se z reorganizacijo ne bo zgodilo nič,” je zagotovil podžupan Čerin.

“Namen te spremembe je samo v tem, da se v vrtcih zagotovi fokusiranje v izobraževanje in delo z otroki, da se znebijo administrativnega balasta,” je reorganizacijo v enem stavku povzel Čerin.

Marija Fabčič je dejala, da želi pomiriti predvsem starše otrok in zaposlene v vrtcih. “Nič se ne bo spremenilo, proračunov ne bomo zmanjševali, zanje ne bo nič drugače,” je poudarila. Ob tem je zagotovila, da ne bo premeščanja otrok med vrtci. “Otroci bodo še vedno šli v tisti vrtec, ki ga bodo starši izbrali. Če bo dovolj mest, bodo prišli v vrtec, ki so ga izbrali. Ne želimo še dodatno povečati prometa v Ljubljani ali komu nagajati,” je dodala.

Svetniki so izrazili tudi pomislek, ali bodo zapirali katero od lokacij. Program izvajajo na 110 lokacijah, Fabčič pa je zagotovila, da jih zaradi reorganizacije ne bodo zapirali. “V vrtcih imamo približno 600 otrok manj kot leta 2018, zato že sedaj sproti zapiramo manj primerne oddelke. Zdaj je 16 oddelkov manj kot 2018, ta proces pa se bo nadaljeval. Zavezani smo k racionalni organizaciji vrtcev, k čemur nas zavezuje zakonodaja.”

Fabčič je poudarila tudi, da po reorganizaciji starši ne bodo imeli prav nič manjše vloge v vrtcu. V vseh organizacijskih enotah bo še naprej deloval svet staršev, bo pa na novo oblikovan aktiv sveta, v katerem bodo vključeni predsedniki sveta staršev iz vseh enot. “Tako bodo imeli pregled nad stanjem v vseh organizacijskih enotah in bodo to lahko prenesli nazaj v svet staršev,” je razložila.

Prav tako je vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje ljubljanske mestne občine prepričana, da strokovna avtonomija z reorganizacijo ne bo prav nič zmanjšana. “Sedanjih 23 ravnateljev bo ostalo v svojih vrtcih in bodo vodili svoje organizacijske enote. Če bi bilo po naše, bi ostali ravnatelji, a zakonodaja tega ne omogoča. Si pa bomo prizadevali za spremembo zakonodaje, da bi bil ta model, ki ga bomo začeli v Ljubljani, res dober in v zadovoljstvo vsem,” je razložila. Bodo pa imeli po novem dodatno podporo na ravni enotne platforme, da bodo lahko živeli “svoje glavno poslanstvo – delo z otroki”.

Morebitno premeščanje kadrov bo še naprej v rokah posameznih ravnateljev oziroma vodij organizacijskih enot, zato se tudi na tem področju po njenih besedah ne bo spremenilo nič.

Fabčič je dodala še, da so o nameri reorganizacije takoj po začetku dela komisije članici, ki sta sicer tudi ravnateljici, obiskali vseh 23 vrtcev in se sestali z drugimi ravnatelji ter zaposlenimi v administrativno-računovodskih službah. “Vem, da je ljudi strah, a naredili bomo čisto vse, da ga premagamo in da bo postopek tako transparenten, da bomo vsi vedeli vse,” je dejala.

V novem centru bo predvidoma 73 zaposlenih, kar pomeni, da se vsi računovodje iz vrtcev preselijo tja, prav tako zaposleni s področja pravnih zadev, javnih naročil in mednarodnega sodelovanja.

Predvidoma bodo zdaj, ko je sklep o nameri reorganizacije sprejet, odprli javno razpravo, ki bo trajala najmanj do konca januarja. V tem času bo na sporedu predvidoma tudi več sestankov s predstavniki ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Po sprejemu ustanovitvenega akta, ki ga bo mestni svet potrjeval predvidoma spomladi, naj bi zavod dejavnost začel 1. septembra 2024, 1. januarja 2025 pa naj bi k njemu pripojili 23 sedanjih javnih vrtcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje