Po tragediji v Velenju: sestop direktorja ni brezpogojen, z županom merita moči

rešilec, reševalno vozilo
PROFIMEDIA

Po tragediji v Velenju: direktor ZD Velenje se je po informacijah N1 pripravljen odreči direktorskemu položaju, a le, če v ZD Velenje ohrani službo. To je tudi "sporazum", ki ga predlaga svetu zavoda. A ta za župana Velenja ni sprejemljiv. Zato bo župan že v torek skušal dobiti še več vpliva v svetu zavoda.

Potem ko je 74-letnik prejšnjo sredo zjutraj umrl v svojem avtomobilu na poti k dežurni zdravnici, saj mu reševalnega vozila niso poslali, je po informacijah N1 direktor Zdravstvenega doma Velenje Janko Šteharnik, ki je v petek šokiral javnost z besedami, da “nujna medicinska pomoč ni taksi služba”, pripravljen zapustiti svoj položaj in se s svetom zavoda pogovoriti o “sporazumni prekinitvi sodelovanja.”

Kaj torej želi direktor? O čem se je pripravljen sporazumeti s svetom zavoda?

Po neuradnih informacijah N1 naj bi bil direktor Šteharnik pripravljen zapustiti direktorski položaj le v primeru, če v ZD Velenje ohrani službo na drugem delovnem mestu. To naj bi mu po naših informacijah omogočala tudi njegova pogodba. A jedro spora z velenjsko občino naj bi bilo, da želi velenjski župan Peter Dermol doseči, da Šteharnik ZD Velenje tudi zapusti.

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol
Borut Živulovič/Bobo

Kdaj se bo svet zavoda sestal in odločal o “sporazumni prekinitvi sodelovanja”, ki jo predlaga direktor, še ni znano. A velenjski župan bo, kot je povedal, že v torek mestnemu svetu predlagal spremembo odloka o ustanovitvi sveta zavoda ZD Velenje in skušal doseči, da bi imela občina v svetu zavoda več svojih predstavnikov.

Dermol je tudi dejal, da sta se s Šteharnikom že pred mesecem dni dogovorila, da bo odstopil z direktorskega mesta. “Drži tudi, da se najini mnenji razhajata, saj sta najini videnji glede določenih dogodkov, ki so se zgodili v preteklosti, različni. Ne pristajam namreč na to, da se določene odločitve sprejemajo znotraj zdravstvenega doma mimo vedenja in soglasja velenjske občine kot njegove ustanoviteljice,” je dejal.

Po neuradnih informacijah sicer odnosi med direktorjem ZD Velenje in občino naj ne bi bili tako enoznačni, a po županovih besedah naj bi se zapletlo zlasti zaradi sporazuma z zunanjimi izvajalci glede reševalnih prevozov, ki da ni bil usklajen z velenjsko občino.

Janko Šteharnik odstopa
Posnetek zaslona

Glede nedavne tragedije, ki se je zgodila v sredo zjutraj, ko je 74-letnik na poti k dežurni zdravnici umrl v svojem avtomobilu, saj mu v prepričanju, da ne gre za nujen primer, niso takoj poslali rešilca, pa velenjski župan pravi le to, da čaka na rezultate izrednega nadzora.

Šteharnik je sicer na petkovi novinarski konferenci ministrstva za zdravje, dva dni po smrti 74-letnika, javnost neprijetno presenetil zlasti s stavkom, da “nujna medicinska pomoč ni taksi služba”. “Prevzeti odgovornost je najlažje, s tem pa nič ne rešimo, jo bom pa z veseljem prevzel in ukrepal, če je direktor kriv za situacijo, širše gledano,” je v petek še dejal direktor. Trdil je, da je bilo vse v skladu s pravili. Minister za zdravje pa je povedal: “Ne želim prejudicirati ničesar, a če te pacient v roku pol ure dvakrat pokliče, moraš vedeti, da nekaj ni v redu.” 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.