Sami posredovali svoja gesla in ostali brez denarja

Slovenija 19. Mar 202409:36 0 komentarjev
spletne bančne prevare
Foto: PROFIMEDIA

V Pomurju so trije občani postali žrtve spletnih prevar. Nasedli so neznanim storilcem in jim posredovali dostope do svojih spletnih bank, nato pa so ostali brez denarja.

Minulo nedeljo so se občani z območja Gornjih Petrovcev, Gornje Radgone in Ljutomera obrnili na policijo. Postali so žrtve spletnih prevar.

Neznani storilci so jih preslepili, da so jim posredovali gesla za dostope do spletnih bank. Goljufi so jih oškodovali za 5.000, 1.100 in 340 evrov.

Na murskosoboški policijski upravi opozarjajo, da iz leta v leto zaznavajo vse več oblik spletnih goljufij. Storilci pogosto oškodovance preslepijo s pošiljanjem SMS-sporočil, v katerih se lažno predstavljajo kot domnevni kupci, dostavljalci paketov in predstavniki bank.

Občane so pozvali k previdnosti, predvsem naj bodo pozorni: na prejeta elektronska ali SMS-sporočila, ki dajejo vtis, kot da jih je poslala banka, na sporočila, ki vsebujejo povezavo, na katero je treba klikniti in vnesti podatke.

Občanom še svetujejo, naj do svojih spletnih bank vedno dostopajo prek aplikacije ali z ročnim vnosom naslova URL – in nikoli s klikom na povezavo v SMS-sporočilu. Neznancem prav tako nikoli ne posredujte podatkov o bančnih karticah, računih in geslih.

Ob morebitnem oškodovanju občanom svetujejo, naj se čim prej obrnejo na svojo banko, da blokira račun in bančno kartico, potem naj zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo, kot je elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, številko IP. Z dokumentacijo naj se nato obrnejo na najbližjo policijsko postajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!