Šarec: LMŠ ni stranka enega človeka

Slovenija 27. Nov 202112:52 > 15:46 2 komentarja
Marjan Šarec
Marjan Šarec

Predstavniki LMŠ so na kongresu potrdili nov program stranke. "Naš cilj ni vladati, temveč upravljati državo v skupno dobro," je v govoru dejal prvak LMŠ Marjan Šarec. Kongres so pozdravili oziroma mu sporočilo poslali upokojeni profesor Univerze v Ljubljani Stane Pejovnik, direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, predsednik sindikata taksistov Dejan Jefim, več vidnih predstavnikov družine evropskih liberalcev Alde ...

“Nikoli nismo želeli biti stranka novih obrazov, brezmadežno spočeta, temveč želimo ravnati na dolgi rok,” je na današnjem kongresu, na katerem je LMŠ sprejela program stranke za prihodnja štiri leta, poudaril prvak LMŠ Marjan Šarec. Po njegovih besedah je tistemu, ki želi videti, že dolgo jasno, da LMŠ ni stranka enega človeka. “Knjige ni moč soditi po platnicah, temveč jo je treba prebrati in šele potem govoriti o vsebini,”je dejal Šarec.

Izpostavil je, da LMŠ ima vizijo in da se zaveda svojega poslanstva, ki temelji na demokratičnih vrednotah. Za delovanje družbe in države je po navedbah prvaka LMŠ nujna normalizacija. “Nova vlada bo morala opraviti zamenjave povsod tam, kjer si sedanji vladajoči podrejajo institucije, ki bi morale biti neodvisne in so nujne za obstoj in funkcioniranje države. To ni naša grožnja, to je naša obljuba. Če bomo prišli na oblast zato, da bomo spet uporabljali stare vzorce leve sredine, ki se ni hotela nikomur zameriti, potem oblasti niti ne bomo vredni,” je poudaril.

Med nujnimi projekti je navedel vzpostavitev dialoga s civilno družbo in nevladnimi organizacijami in ponovno vzpostavitev socialnega dialoga v okviru ekonomsko-socialnega sveta. “Pogajanja so vedno naporna, a temu se reče demokracija,” je poudaril. Obljubil je tudi, da se ne bo ponovilo stanje na področju medijev, ki smo mu priča sedaj, ko vladajoči uničujejo STA, naskakujejo javno RTV in pospešeno madžarizirajo medije v državni lasti.

“Naš cilj ni vladati, temveč upravljati državo v skupno dobro, kajti politika mora odražati voljo ljudstva,” je svoj govor zaključil prvak LMŠ.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović pa je ocenil, da so časi težki in da jim aktualna vlada ni kos. “Soočamo se s katastrofalnim upravljanjem epidemije, uničevanjem javnega zdravstva, pravnim in finančnim huliganstvom, podrejanjem in rušenjem številnih družbenih podsistemov. V LMŠ verjamemo, da to ni družba, ki si jo želimo. Zato nismo in ne bomo tiho. Predvsem pa ne bomo pozabili,” je poudaril Golubović.

Brane Golubović
BOBO

Nagovori predstavnikov družbenega življenja in  Alde

Kongres je nagovorilo oziroma mu sporočilo poslalo več predstavnikov civilne družbe in združenj ter sopotnikov LMŠ v evropski družini liberalcev Alde oziroma Renew. Predsednik skupine Renew v evropskem parlamentu Stephane Sejourne je LMŠ izpostavil kot stranko, ki je v Sloveniji v prvi bojni vrsti proti neliberalnim odklonom. Zaslužni profesor Univerze v Ljubljani Stane Pejovnik, ki je opravil recenzijo novega programa LMŠ, je ocenil, da je program korekten, razvojno naravnan in skuša udejanjiti strateške prednosti in priložnosti, ki jih ima Slovenija.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je sporočil, da so v OZS pripravljeni sodelovati z vsemi strankami, ki imajo v svojih programih dobrobit gospodarstva. Kongres je nagovoril tudi Dejan Jefim, predsednik sindikata taksistov, ki verjame, da bodo na bližajočih se parlamentarnih volitvah zmagale sedanje opozicijske stranke in pomagale pri reševanju težav, ki jih imajo v taksi panogi.

Nika Kovač
N1

“V inštitutu smo bili v preteklosti kdaj kritični do LMŠ, potem pa je prišel referendum za vodo, kjer smo ugotovili, da se v tej stranki skriva močno zavezništvo s civilno družbo. Kar smo se dogovorili, je držalo,” je poudarila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač.  LMŠ je torej po njeni oceni stranka, s katero je mogoče delati, in si želi, da bo civilno družbo poslušala tudi, če bo sedanja opozicija prišla na oblast.

Kaj prinaša program

V “rešitvah za razvoj Slovenije” napovedujejo, da bodo z davčno razbremenitvijo zvišali neto plače vsem zaposlenim, da bodo ustanovili stanovanjske zadruge, vzpostavili javno najemniško službo in povečali fonde javnih najemnih stanovanj. Obljubljajo tudi, da bo sistem dolgotrajne oskrbe postal nov steber socialne države in da bodo poskrbeli, da bodo zdravniki in specialisti v javnem zdravstvu dostopni tudi v popoldanskem času.

Ena od točk je povečanje javnih vlaganj v znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost. “Do leta 2026 bomo vsako leto zagotovili dodatnih 100 milijonov evrov,” so zapisali. Prav tako LMŠ obljublja odgovorno ravnanje do okolja, ponovno vzpostavitev dialoga v okviru ekonomsko-socialnega sveta in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Slednje je bila osrednja točka, na kateri se je porušilo sodelovanje med Šarčevo koalicijo in njeno takratno podpornico – stranko Levica.

V LMŠ napovedujejo tudi ukinitev državnega sveta in spremembo volilnega sistema: uvedli naj bi neobvezni relativni prednostni glas na ravni volilnih enot in s tem omogočili večji vpliv volilcev na izbiro poslancev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje