Minister Šarec o očitkih, da Črnčec vpliva na Poklukarja

Slovenija 12. Feb 202310:06 2 komentarja
Damir Črnčec in Marjan Šarec
Žiga Živulović jr./BOBO

Obrambni minister Marjan Šarec je v intervjuju za portal Siol zavrnil očitke, da naj bi njegov državni sekretar Damir Črnčec vplival na delo kandidata za notranjega ministra Boštjana Poklukarja. "Dejstvo je, da gospod Črnčec ve, kje je njegovo mesto. Ve, kakšne so njegove naloge, tako kot vem tudi jaz in tako kot bo gotovo vedel tudi gospod Poklukar," meni Šarec.

“To so že stari komentarji,” je Marjan Šarec v intervjuju za Siol odgovoril na vprašanje o tem, ali bo zdaj Damir Črnčec obvladoval celoten varnostni aparat, poleg vojske torej še policijo.

“To poslušam že, odkar je javno znano, da sodelujeva. Pač, to so … ne vem, kako bi temu rekel, da ne bi koga užalil, zato mogoče ne bom rekel nič. Dejstvo je, da gospod Črnčec ve, kje je njegovo mesto. Ve, kakšne so njegove naloge, tako kot vem tudi jaz in tako kot bo gotovo vedel tudi gospod Poklukar,” je dejal obrambni minister.

Kot smo že pisali na N1, je ena od bojazni ob kandidaturi Boštjana Poklukarja ta, da bo notranje ministrstvo iz ozadja vodil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Črnčec. Ta je bil tudi mentor magistrskega dela, ki ga je Poklukar leta 2017 napisal na fakulteti za državne in evropske študije v Kranju.

Preberite še: Kaj nameravajo poslanci na zaslišanju vprašati Boštjana Poklukarja

Glede postopka za nakup alternativnih osemkolesnikov boxerju je v Šarec dejal, da se ministrstvo drži predpisanih standardov. “Če bi želeli izbrati točno določeno vozilo, potem ne bi zbrali toliko ponudb, kot smo jih. Prejšnja vlada ni zbirala nobenih ponudb in je šla direktno na boxerje,” je izpostavil. Ponovil je, da bo ministrstvo kupilo že preizkušena vozila po načelu vlada vladi, kot so to storili na primeru ameriških štirikolesnikov oshkosh, “ne želimo prototipa ali kaj podobnega”.

Boštjan Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Premier podpira prizadevanje za oboroževanje

Dodal je, da predsednik vlade Robert Golob podpira prizadevanja za oboroževanje in postopno povečevanje obrambnega proračuna na dva odstotka BDP. DZ pa mora predlog nove resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja opremljanja Slovenske vojske do leta 2040 še potrditi.

Šarec pričakuje, da bo koalicija glede tega dosegla konsenz, saj bodo na podlagi te resolucije vojsko lahko poleg bojnega delovanja opremljali tudi za t. i. dvojno uporabo, “kar se je kot koristno pokazalo tudi med požari na Krasu”.

Nedavno odkritje dveh ruskih vohunov v Sloveniji razume kot znamenje, da ni idealnega sveta in da je tudi Slovenija vsak dan napadena s take ali drugačne smeri. “Slovenija je zanimiva zaradi svojega geostrateškega položaja, glede na to, da smo na križišču koridorjev,” je povedal.

Kot eno najpomembnejših točk je izpostavil še kibernetsko obrambo, saj imamo v državi kritično infrastrukturo, kot denimo jedrsko elektrarno Krško. Ob tem je zavrgel namige, da naj bi hekerji med napadom na obveščevalno službo ministrstva za obrambo prišli do zaupnih podatkov zveze Nato.

Kot je še pojasnil v intervjuju za Siol, ni mogoče potrditi, da so bili za kibernetskim napadom na upravo za zaščito in reševanje ruski hekerji, saj informacijskovarnostni dogodki, ki jih beležijo, prihajajo iz različnih IP-naslovov. “Njihovega izvora v tem trenutku ne moremo potrditi,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje