SD bo zahtevala razpravo o dogajanju v Pošti Slovenije

Gospodarstvo 20. Avg 202117:35 0 komentarjev
pošta slovenije, nadzor, nadzorni svet
Srdjan Živulović/BOBO

Poslanska skupina SD bo zahtevala razpravo o dogajanju v vodstvu Pošte Slovenije v DZ. Vlada uporablja vse vzvode, da bi izčrpala to podjetje, je dan po sporočilu o odhodu dveh članov poslovodstva in dveh nadzornikov opozoril predsednik strankinega sveta za finance Milan Cvikl. Predlagali bodo sklic komisije DZ za nadzor javnih financ.

Kot so v četrtek sporočili iz Pošte Slovenije, sta člana poslovodstva Andrej Rihter in Vinko Filipič v sredo z nadzornim svetom sklenila sporazuma o prenehanju mandata člana poslovodstva ter razvezi pogodb o zaposlitvi. Prvemu se mandat izteče 5., drugemu pa 15. septembra. Hkrati so v družbi prejeli odstopni izjavi predsednika nadzornega sveta Francija Miheliča in člana nadzornega sveta Aleša Buležana.

“V opoziciji ocenjujemo, da gre pri tem, kar se dogaja s Pošto Slovenije, za ponavljanje modela SDS in vlade Janeza Janše,” je danes dejal predsednik sveta za finance stranke SD Milan Cvikl. Spomnil je, da se je leta 2008 Pošta Slovenije zapletla v škandal z brezplačniki, ki jih je delila praktično zastonj. Hkrati je bila v času Janševe vlade izčrpana Intereuropa, danes pa obe družbi tvorita enega največjih poslovnih sistemov in vlada uporablja vse vzvode za izčrpavanje, je dodal.

Napovedal je, da bodo predlagali sklic seje komisije za nadzor javnih financ in zahtevali pojasnila. “V Sloveniji je problem, da bi običajni organi pregona in preiskav morali to začeti preiskovati že po uradni dolžnosti. Ker se to ne dogaja, je najmanj, kar mora narediti opozicija, da začne postavljati vprašanja v DZ,” je dodal.

Rihter in Filipič sta v poslovodstvu Pošte Slovenije skupaj z začasnim generalnim direktorjem Tomažem Kokotom. Ta po navedbah časnika Delo za vodenje družbe nima ustreznih izkušenj in je tudi razlog za hude notranje koalicijske spore. Na eni strani sta se pri pošti povezala SDS in SMC, na drugi pa je ostala NSi, ki si ne želi mazati rok, zato je njen predsednik Miheliču sporočil, naj s funkcije odstopi, je v četrtek poročal časnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!