SDS izgubila odškodninsko tožbo proti Rizmanu

Slovenija 01. Jul 202114:40 > 15:59 0 komentarjev
Rudi Rizman
BOBO

Stranka SDS je izgubila tožbo proti sociologu ter politologu Rudiju Rizmanu, s katero je od njega zahtevala 8.000 evrov odškodnine in preklic izjave, da se stranka financira iz tujine. Okrajno sodišče v Kamniku je zavrnilo tožbeni zahtevek in odločilo, da mora stranka Rizmanu povrniti za dobrih 2.000 evrov pravdnih stroškov, poroča Necenzurirano.si.

SDS so zmotile besede Rudija Rizmana, ki jih je izrekel v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija februarja 2020. Rizman je med drugim dejal, da “pride na čelo vlade stranka oziroma njen voditelj, ki v bistvu zagovarja avtoritarne ideje, ki ga financira seveda tudi tuja stranka oziroma tuj režim, tu mislimo seveda na madžarskega, in seveda kot tak pospešuje politično retoriko, ki se opira na ksenofobijo za izključevanje, nasprotovanje pravni državi … to dejstvo je seveda srhljivo. Dejstvo, da se neka stranka financira iz tujine”. Od Rizmana je SDS zahtevala preklic izjave in 8.000 evrov odškodnine.

Kot piše portal Necenzurirano.si, je SDS v tožbi zatrjevala, da je Rizman s to izjavo kršil njeno pravico do varstva ugleda in dobrega imena, ki jih po njeni oceni ustava ne zagotavlja le ljudem, ampak tudi pravnim osebam, torej političnim strankam. Rizman pa se je branil, da si kot aktiven državljan jemlje pravico do svobode izražanja in si ne predstavlja, da v demokratični družbi ne bi mogel komentirati aktualnega dogajanja.

Sodišče je pritrdilo Rizmanu. “Dopustnost kritičnega podajanja pogledov na delovanje neke stranke je in mora biti temeljna pravica vseh državljanov v vsaki demokratični družbi. Če se ta pravica komurkoli omeji, ni več mogoče govoriti o demokratični ureditvi neke države, pač pa zgolj o avtoritarnosti njenega režima. (…) Politična stranka sodi med tako imenovane absolutno javne osebe, ki so dolžne trpeti največji poseg v njene osebnostne pravice,” zapis iz sodbe okrožne sodnice Stanislave Avbelj povzema portal.

Sodišče: Rizman je imel “zadostno podlago, da je utemeljeno verjel v podano izjavo”

Portal še poroča, da je po mnenju sodišča Rizman imel “zadostno podlago, da je utemeljeno verjel v podano izjavo, da se toženka financira iz tujine”. “Kot že navedeno, je bilo financiranje tožnice (SDS, op. a.) že dlje časa predmet javnih polemik, o domnevno nezakonitem financiranju tožnice so obširno pisali tudi različni mediji, financiranje tožnice je preverjalo računsko sodišče ter parlamentarna komisija,” je poudarilo sodišče. Po praksi evropskega sodišča za človekove pravice pa so dopustne tudi izjave, ki krnijo dobro ime in ugled politične stranke, če je njihov avtor utemeljeno verjel v resničnost svojih navedb.

Na istem sodišču bi morala biti prihodnji petek obravnava še v tožbi SDS proti predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu, a je bila na zahtevo zastopnika stranke SDS Francija Matoza preložena, še poroča portal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!