SDS predlaga nujno sejo Snava: “Slovenija tik pred viškom migrantskega vala”

Slovenija 19. Sep 202315:49
Rescue operation of migrants trying to cross the English Channel
Foto: Pascal Rossignol/REUTERS

V SDS v luči vse večjega števila nezakonitih prehodov meje predlagajo takojšen sklic nujne seje Snava na temo migracij in širše varnostne situacije v državi. Vladi predlagajo več nadaljnjih korakov, med drugim sestanek z odgovornimi v hrvaški vladi in stalni policijski nadzor na delih meje z največjim številom nezakonitih prehodov.

“Skrbijo podatki o velikem povečanju kriminala v bližini migrantskih centrov, pa tudi drugod,” je ob pozivu vladi k takojšnjemu sklicu nujne seje Sveta za nacionalno varnost (Snav) na družbenem omrežju X zapisal prvak SDS Janez Janša.

V zapisu je med drugim navedel še, da je Slovenija in z njo del EU “tik pred viškom velikega migrantskega vala”, pristojne službe nekaterih držav pa so že na začetku poletja opozarjale na “vročo migrantsko jesen”. Kot je še navedel Janša, so v SDS že na seji Snava julija letos predlagali, da obravnavajo tudi informacije o povečanem pritisku nezakonitih migracij in pravočasno predlagajo ustrezne ukrepe. “Ta predlog SDS je bil na seji arogantno zavrnjen,” je navedel Janša.

Ignoranco ob tem očita tudi premierju Robertu Golobu, ki je v ponedeljek ob začetku rednega plenarnega zasedanja odgovarjal na poslansko vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert o porastu nezakonitih migracij, pri čemer je po navedbah Janše v “oči zbodla velika praznina pri ponujenih vladnih rešitvah”. Ocenjuje, da slednje ne bi smele biti “vesoljska znanost”, saj Slovenija ni ne prva in ne edina država, ki se sooča z migrantskim valom. Prav tako se v taki situaciji ni znašla prvič. “Novo je zgolj dejstvo, da se je schengenska meja premaknila južno od nas in da ima danes Slovenija za razliko od migrantskega vala iz leta 2015 na voljo ukrepe, kot jih je takrat imela npr. sosednja Avstrija,” je izpostavil prvak opozicije.

Hkrati je ocenil, da vse kaže na to, da bo Italija sama ali ob pomoči EU v naslednjih tednih vsaj delno zaustavila “migrantski val pred svojimi obalami, zato se bo pritisk na ‘Balkansko pot’ še okrepil”.

Žica na meji s Hrvaško
Srdjan Živulović/BOBO

V SDS zato vladi svetujejo, naj situacije ne podcenjuje, temveč se loti dela in sprejme nadaljnje korake. Med smiselnimi sami med drugimi navajajo nujen sestanek z odgovornimi v hrvaški vladi, na katerem naj Slovenija terja zaustavitev nezakonitih prihodov preko zunanje in schengenske meje EU in hkrati ponudi pomoč v ljudeh in tehniki pri varovanju meje. Predlagajo tudi nujen sestanek z odgovornimi v vladah vseh tistih članic EU, ki so prizadete zaradi balkanskega migrantskega vala z namenom organizirati močne mejne sile za pomoč Hrvaški pri varovanju zunanjih meja EU, in takojšnjo vzpostavitev stalne policijske prisotnosti in stalnega policijskega nadzora na tistih delih meje s Hrvaško, kjer je število nezakonitih prehodov največje.

V primeru neodzivnosti sosednjih držav v največji opozicijski stranki kot smiselno ocenjujejo tudi ponovno začasno vzpostavitev mejne kontrole na celotni meji s Hrvaško z namenom polnega nadzora in omejitve prehodov za vse, ki niso državljani članic EU. Zavzeli so se tudi za proaktivno politiko v Bruslju, s katero bi dosegli sofinanciranje predlaganih ukrepov iz EU virov.

Premier Golob je sicer v ponedeljek na seji DZ poudaril, da je problematika nedovoljenih migracij eden največjih izzivov celotne EU, ki pa ima zelo jasno izdelano strategijo, da se je treba z vprašanjem migracij srečevati v izvornih državah, s katerimi je EU v dogovorih. V Sloveniji imamo srečo, da smo tranzitna država, je dodal, SDS pa očital, da so migracije “na ekstremni desnici priljubljena tema za pridobivanje točk na račun strašenja ljudi”.

Število nezakonitih prehodov meje se sicer po podatkih policije povečuje. V prvih osmih mesecih letos so jih obravnavali 36.137, medtem ko jih je bilo lani v enakem obdobju skoraj trikrat manj oziroma 13.601.