Šef poslancev Svobode: “Mi ne plešemo, ampak iščemo rešitve”

Slovenija 26. Okt 202316:11 > 16:50 15 komentarjev
Borut Sajovic
Denis Sadiković/N1

Po torkovem sestanku sveta Gibanja Svobode in napovedi premierja Roberta Goloba, da se bodo morali s koalicijskimi partnerji pogovoriti tudi o možni rekonstrukciji vlade, so v preostalih dveh vladnih strankah nad napovedjo izrazili nezadovoljstvo. Da se lahko v koaliciji o vsem pogovorijo in tudi dogovorijo, pa je prepričan vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic, ki je premierju stopil v bran tudi pri očitkih vmešavanja v delo policije.

Ob nezadovoljstvu SD in Levice s koalicijskim usklajevanjem, tudi glede možne rekonstrukcije vlade, v Svobodi poudarjajo, da se znajo v koaliciji o vsem dogovoriti. Za zdaj gre šele za idejo, ki jo je treba prespati, in na koncu sprejet rešitev, da bodo vsi partnerji “na nek način zadovoljni”, je dejal šef poslancev Svobode Borut Sajovic.

Koalicijski partnerici SD in Levica sta namreč izrazili nezadovoljstvo z načinom delovanja vlade, predvsem z napovedano možnostjo rekonstrukcije vlade, za katero da so izvedeli iz medijev.

Sajovic poudarja, da se znajo vodje poslanskih skupin koalicije “o vsem pogovoriti, dogovoriti ter poiskati rešitve”. Glede napovedane možnosti rekonstrukcije vlade Sajovic razume predsednika vlade, saj da so se spremenile razmere v državi in v svetu.

Poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič je poudarila, da so se z odločitvijo oz. idejo premierja o rekonstrukciji vlade najprej seznanili na svetu Gibanja Svoboda, jo podprli in mu dali mandat, da jo predstavi koalicijskim partnerjem, kar da je storil naslednji dan.

Očitke koalicijskih partnerjev, da je premier idejo o rekonstrukciji vlade najprej predstavil javnosti, pa je poslanka Svobode Tamara Vonta označila za deplasirano debato. Poudarila je, da gre le za idejo, ko se bodo o tem pogovorili, pa bo verjetno kdo nezadovoljen. “Saj veste, katera mesta so najbolj zaželena, zagotovo nihče noče nobenega ministra izgubiti, ampak če bo skupna odločitev taka, bo verjetno vsak moral stopiti en korak nazaj,” je dejala.

V bran premierju tudi glede pričanja nekdanje notranje ministrice

Koalicijske partnerje in javnost sicer v tem tednu razburja tudi pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Bobnar je namreč pred člani komisije ponovila očitke, da je Golob nanjo nedopustno pritiskal glede kadrovskih menjav v policiji. Premier nekdanji notranji ministrici očita vrsto natolcevanj, edina resnica pa je po njegovih besedah bila, da je imela nalogo policijo očistiti “janšistov. To besedo je v kasnejših medijskih nastopih zamenjal z “janšizmom”.

Sajovic je ponovil premierjeve argumente, da je šlo za pogovore, preden je Bobnar nastopila ministrsko funkcijo. “Šlo je za čas, ko nekdo še ni bil minister in čas, ko nekdo ni bil predsednik vlade. Šlo je za pogovor, dogovor o prihodnjem ravnanju, ki naj gre v smeri zakonitega postopanja, je zatrdil vodja poslancev Svoboda in dodal, da sam ni bil del teh pogovorov, zato jih težko sodi. Hkrati je poudaril, da so aprila lani šli na parlamentarne volitve z zavezo o depolitizaciji policije in za to tudi dobili mandat.

Pričanje Tatjane Bobnar na preiskovalni komisiji
Foto: Borut Živulović/BOBO

Na novinarsko vprašanje, ali se mu ne zdi za funkcijo predsednika vlade neprimerno, da je Golob kot halucinacije označil domnevne izjave Bobnarjeve, da naj bi se lani jeseni osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov, pa je Sajovic odvrnil, da “smo pa vsi že dolgo na svetu in se velikokrat trudimo s kakšno besedo opisati stanje, pa se kdaj kakšna pokaže bolj, kakšna pa manj posrečena”. Osnovna zgodba pa je po njegovih besedah v razmisleku, ali se nekdo trudi biti spoštljiv do sogovorca ali pa vsako besedo večkrat obrniti okoli, jo poslabšati in narediti dramo.

“Mi ne plešemo, iščemo rešitve!”

Veliko bolj oster pa je bil Sajovic do nove kampanje SDS, ki je ob cesti na več lokacijah postavila plakate z napisom Še kdo pleše? in fotografijo prvaka največje vladne stranke Gibanja Svoboda Goloba. “Mi ne plešemo, ampak iščemo rešitve,” je zatrdil Sajovic.

Po njegovih besedah pa ni naključje, da so nekateri plakati na istih mestih, kot tisti, s katerih je Rok Snežič “vabil, da preselimo podjetje v kakšno od bližnjih davčnih oaz, ali nam sporočal, da odpira vrata v Dars, Luko Koper, SDH, Slovenske državne gozdove”. “Bojim se, da je to vse financirano iz istega denarja, ki ga je nekdo z rutinirano kretnjo pobral z mize,” je še dejal Sajovic in dodal, da vsako sporočilo in oglas največ pove o njegovem naročniku. “Vsak ima svoje sporočilo za volivce, take in drugačne,” je sklenil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje