“Si to ti v filmu?” Ne, niste. Ne odpirajte povezave!

phising Facebook messenger sporočilo
N1

Po Facebookovem klepetalniku (Messengerju) so zakrožila sporočila, ki vas pod pretvezo vabijo, da si ogledate video. Gre za pogosto in nevarno spletno prevaro.

Ljudje smo po naravi radovedna bitja. Radovednost pa je ubila mačko, pravi angleški pregovor.

Če v teh dneh po Facebookovem Messengerju od prijateljev dobivate sporočilo “Si to ti v tem filmu”, s povezavo do domnevnega filmčka, upamo, da vas ne bodo zasrbeli prsti. Tudi če boste na povezavo kliknili, vas to ne bo ubilo. Vas bo pa povezava preusmerila na lažni prijavni obrazec, ki bo od vas želel, da vpišete prijavne podatke za Facebook. Tega pa ne storite. Gre za prevaro, s katero želijo tisti, ki upravljajo stran s prijavnim obrazcem, pridobiti vaše podatke.

Kot pišejo na spletnem portalu Varni na internetu, gre za phishing oz. ribarjenje za podatki, trenutno eno najpogostejših spletnih nevarnosti. Če podatke vpišete, omogočite napadalcem, da se tudi sami vpišejo v vaš Facebookov račun in prek Messengerja pošiljajo enaka lažna sporočila vašim prijateljem ali skupinam. Ni pa to edino tovrstno sporočilo. Obstaja več variant, med njimi tudi “Poglej, kdo je umrl v prometni nesreči. Mislim, da ga poznaš”.

Napadalci lahko podatke, pridobljene s phishingom, zlorabijo na različne načine in vam s tem povzročijo težave ali pa vas oškodujejo. Najpogostejši primeri zlorab so:

kraja sredstev iz spletne banke ali mobilne denarnice;

napadalec prevzame spletni račun in od nas želi plačilo za povrnitev dostopa (pogosto so žrtve Instagramovi uporabniki z večjim številom sledilcev);

zloraba elektronskega predala za pošiljanje lažnih sporočil;

kraja identitete za izvajanje različnih kriminalnih aktivnosti;

vdor v osebni Facebookov ali Instagramov račun lahko vodi v zlorabo oglaševalskega računa, ki je povezan s poslovno stranjo;

vdor v poštni sistem podjetja z namenom kasnejše izvedbe napada s spremembo podatkov za nakazila denarja.

Kaj storiti?

Če izveste, da nekdo pošilja taka sporočila iz vašega profila, čimprej ukrepajte, saj je napadalec prevzel nadzor nad vašim uporabniškim računom, piše portal Varni na internetu.

V tem primeru storite naslednje:

  • Zamenjajte geslo za Facebook/Messenger račun. Uporabite močno unikatno geslo, ki ga ne uporabljate nikjer drugje. Če geslo, ki ga uporabljate za Facebook, uporabljate še kje, ga morate zamenjati tudi tam.
  • Preverite naprave, v katerih ste prijavljeni, in se odjavite iz vseh naprav, ki jih ne prepoznate. To storite v nastavitvah Facebooka.
  • Lažna sporočila, ki naj bi jih poslali vi, izbrišite iz “poslanih sporočil”.
  • Za boljšo zaščito in preprečitev ponovne zlorabe računa vklopite dvojno preverjanje pristnosti.
  • Če dobite takšno sporočilo, sporočite prijateljem, ki so vam ga poslali, da je nekdo vdrl v njihov račun. Lahko jim tudi pošljete povezavo do tega članka ali pa vsaj navodila za ukrepanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.