Ljubljanski župan Janković: Država naj odloči, kaj bo delala z nutrijami

Slovenija 23. Maj 202313:40 10 komentarjev
Zoran Janković
Borut Živulović/BOBO

Izlov nutrij je v prestolnici ena glavnih lokalnih tem, ki deli prebivalce. Ljubljanski župan Zoran Janković odločitev prepušča državnim organom. "Zaupati moramo stroki," je dejal.

V Krajinskem parku Ljubljansko barje bodo začeli lov na nutrije, ki so se po mnenju strokovnjakov preveč namnožile in povzročajo škodo.

Novica je močno razdelila javnost, podobno kot je bilo pri napovedanem odstrelu medvedov.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na svoji redni novinarski konferenci na vprašanje, kakšno je njegovo stališče do nutrij, odgovoril, da odločitev prepušča državnim organom, ki se s tem ukvarjajo in imajo znanje.

“Država naj odloči, kaj bo delala z njimi. Zaupati moramo stroki,” je odvrnil in spomnil, da je bilo podobno tudi pri razpravi o odstrelu medvedov. Prebivalce in obiskovalce Ljubljanice in območij, kjer so nutrije, pa je pozval, “naj nutrij ne hranijo, podobno kot tudi ne ostalih živali, ki so na vodi, na primer labodov”.

Ministrstvo izredno odločbo izdalo lani septembra

Izredno odločbo za odstranitve nutrije iz naravnega okolja je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izdalo lani septembra za območje Ljubljanskega barja. Ukrep bo izvajalo skupaj z lokalnimi lovskimi družinami.

Lov na nutrije bodo izvajali samo na območju krajinskega parka Ljubljansko barje, za zdaj v občinah Ig, Brezovica in Vrhnika, izlov pa bo potekal več let. Nutrij tako ne bodo lovili v središču prestolnice, ob Ljubljanici in Gruberjevem kanalu, kjer jih je veliko, prebivalci pa jih pogosto tudi hranijo, na primer na Špici. Bodo pa, tako pričakujejo vsi vpleteni, v naslednjih letih lov razširili tudi na druga območja.

“Bernska konvencija o varstvu prostoživečega evropskega rastlinstva in živalstva je nutrijo leta 2016 uvrstila na seznam invazivnih tujerodnih vrst, ki jih je treba odstraniti iz okolja,” je poudaril direktor Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje Janez Kastelic.

Lovili jih bodo s pomočjo pasti živolovk, njihovo meso pa bi lahko po oceni predsednika Lovske zveze Slovenije Lada Bradača uporabili tudi za prehrano živali.

Nutrije naglodale cevi plavajočih hišk

Skoraj sočasno, kot je Krajinski park Ljubljansko barje obvestil javnost o načrtovanem lovu nutrij, so z javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice sporočili, da so plavajoči hiški v Grubarjevem prekopu na Ljubljanici poškodovale te vodne živali. Zaradi poškodb bo občinska turistična dejavnost na Ljubljanici zamujala.

Na spletu je zakrožilo več teorij, da bi lahko bila odločitev Krajinskega parka Ljubljansko barje zato povezana s poškodovanima hiškama, vendar so v krajinskem parku to izrecno zanikali. Ob tem je tudi ministrstvo izredno odločbo izdalo že lanskega septembra, še preden so postavili hiški na Špici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje