Spor med sindikatom policistov in Koritnikom: na upravno enoto s PCT ali brez?

Slovenija 02. Nov 202113:57 > 15:18
Upravna enota Ljubljana
BOBO

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš v dopisu ministrstvu za javno upravo zahteva, da upravne enote v petek, ko naj bi večje število policijskih veteranov prišlo tja oddat glas za njihov predlog novele zakona o delovnih razmerjih, za te ljudi odpravijo obvezno naročanje in pogoj PCT. Ministrstvo, ki ga vodi Boštjan Koritnik, dopis ocenjuje kot "povsem nesprejemljiv in na neki način celo kot napeljevanje na ogrožanje javnega zdravja".

Na upravnih enotah vse od sredine oktobra poteka zbiranje podpisov volilcev za podporo predlogu novele zakona o delovnih razmerjih, ki jo je pripravil Sindikat policistov Slovenije. Ta za vložitev predloga v državni zbor (DZ) in začetek zakonodajnega postopka potrebuje pet tisoč podpisov, rok je 11. december.

V sindikatu pa pričakujejo, da bo ta petek na upravne enote svoj glas prišlo oddat večje število podpornikov novele. “Povabili smo upokojene policiste in člane zveze policijskih veteranskih društev Sever,” nam je povedal sindikalist.

Ministrstvu za javno upravo so poslali dopis, v katerem jih obveščajo, da bo v petek na upravne enote prišlo “večje število” državljanov. Pred upravnimi enotami bodo prostovoljci sindikata, pišejo v dopisu. “Obvestili smo jih, ker nam je na sestanku pred začetkom zbiranja podpisov tako svetoval predsednik Državnega zbora,” nam je pojasnil Mlekuš.

“Pogoj PCT ostaja obvezen”

Sindikat pa v dopisu ministrstvo poziva, naj upravnim enotam naroči, da morajo podpornikom omogočiti oddajo glasu brez predhodnega naročanja in brez pogoja PCT (prebolelosti, cepljenja, testiranja). “Oddaja glasu je ustavna pravica posameznika. Pogoj PCT smatramo za oviranje izvrševanja te ustavne pravice,” meni Mlekuš. 

Na ministrstvu so nam potrdili, da so prejeli dopis, a sindikatu očitno ne nameravajo ugoditi. “Izpolnjevanje pogoja PCT je na upravnih enotah obvezno in tako bo ostalo tudi v prihodnje. Glede izpolnjevanja pogoja PCT se oddaja podpisa v podporo noveli zakona  v ničemer ne razlikuje od drugih storitev, ki jih državljani opravljamo na upravni enoti,” so nam pojasnili.

Kot pravijo, vsebino dopisa Sindikata policistov Slovenije dojemajo kot “povsem nesprejemljivo in na neki način celo kot napeljevanje na ogrožanje javnega zdravja”.

Poudarjajo, da so do zdaj vse stranke, ki so želele oddati podporo noveli zakona o delovnih razmerjih na upravnih enotah in so izpolnjevale pogoj PCT, to lahko storile. Poleg tega, pravijo, je glas mogoče oddati tudi v elektronski obliki, prek portala eUprava.

Mlekuš napoveduje, da bodo v primeru, če bo komu od podpornikov novele onemogočena oddaja glasu zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT, sprožili ustrezne (tudi kazenske) postopke.

upravna enota
Tina Kosec/BOBO

Na ministrstvu za javno upravo pravijo, da vsakemu, ki želi oddati svoj glas za novelo ZDR, to omogočijo – ob izpolnjevanju pogoja PCT. Sicer pa je oddaja glasu mogoča tudi prek spleta, prek portala eUprava.

Poziv javnim uslužbencem, naj preverjajo pogoj PCT

Na ministrstvu so nam pojasnili še, da so zaradi trenutnega epidemiološkega stanja prejšnji četrtek na ministrstva, organe v sestavi, upravne enote, centre za socialno delo in občine naslovili dopis, s katerim apelirajo na vse, da dosledno preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT pri vseh strankah (razen v primeru v odloku predvidenih izjem).

Kot smo poročali danes, se epidemiološka slika pri nas zaostruje, na intenzivni negi se zdravi 158 bolnikov. Svetovalna skupina za covid je vladi predlagala dva scenarija zaostrovanja ukrepov, eden predvideva desetdnevno zaprtje države.

Omejili bi uporabo opozorila pred odpovedjo

V sindikatu policistov bi z novelo omejili možnost izrekanja opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja. Kot so izpostavili ob vložitvi pobude za zbiranje podpisov državljanov, se namreč v zadnjem letu v policiji dogajajo očitne zlorabe tega instituta za discipliniranje zaposlenih.

Zakon bi sicer veljal za vse zaposlene, tako v javnem kot zasebnem sektorju. V sindikatu predlagajo, da bi morali biti za izrek opozorila izpolnjeni točno določeni pogoji, v zakon pa bi vnesli tudi možnost pravnega varstva.

STA