Slabega vremena še ni konec: popoldne znova nevihte z močnimi nalivi in točo

Slovenija 19. Jul 202301:00 2 komentarja
strela, nevihta
Uroš Kokol/N1

Po hudih torkovih neurjih, ki so zajela večji del države, meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) tudi za danes napovedujejo močnejše nevihte. Ker bodo popoldne, zvečer in v noči na četrtek možna krajevna neurja s točo, sunki vetra in močnimi nalivi, je Arso izdal oranžno opozorilo.

Slovenijo je v torek popoldne zajel nevihtni sistem, ki se je nad naše kraje razširil iz severne Italije in Avstrije. Agencija RS za okolje (Arso) je ob močnih sunkih vetra in močnimi nalivi izdala najvišje, rdeče opozorilo. Torkovo vremensko dogajanje je bilo po besedah meteorologa Blaža Štera izstopajoče prav po močnih sunkih vetra, ki so na Kredarici dosegli hitrost 164 kilometrov na uro, na Krvavcu pa 136 kilometrov na uro.

Vreme bo danes po Šterovih napovedih podobno torkovemu. Sprva bo deloma sončno in na jugu še vroče. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, na Primorskem do 23 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa od 29 do 34 stopinj Celzija. V južni polovici Slovenije bo sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev, zato so na Arsu izdali opozorilo.

Sonce bodo popoldne prekrili nevihtni oblaki, saj nas bo prešla hladna fronta. Kot so pred dnevi opozorili meteorologi, naj bi največ neviht imeli prav danes, saj nas bo prešlo več valov močnejših neviht. Te bodo sredi dneva od severa zajele večji del Slovenije in se nadaljevale v noč. Ker je pričakovati krajevna neurja s točo, močnejše sunke vetra in močne nalive, so na Arsu izdali oranžno opozorilo. Ob tem bodo možna razlivanja hudourniških vodotokov in poplavljanja padavinske in zaledne vode.

Vreme, opozorilo
Agencija RS za okolje

V četrtek, petek in soboto kaže na spremenljivo oblačno vreme s krajevnimi plohami in nevihtami, vročina bo popustila. Šele nedelja prinaša več sonca in stabilnejšo zračno maso nad našimi kraji, so zapisali na Facebookovi strani Arsa.

Kakšno bo vreme od 22. do 27. julija?

V soboto bodo naši kraji še pod vplivom vremenske fronte in ciklonskega območja, ki nas bo prešlo čez dan. V nedeljo in ponedeljek se bo nad delom srednje Evrope in našimi kraji prehodno zgradilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo že v torek slabelo. Nad zahodno Evropo se bosta v torek poglabljala nova višinska dolina in ciklonsko območje, ki nas bo predvidoma prešla prihodnjo sredo.

V soboto kaže na večinoma oblačno vreme s pogostim dežjem, nastajale bodo nevihte. Za nedeljo in ponedeljek kaže, da bo suho in sončno, spet bo vroče. V torek popoldne in sredo bodo krajevne plohe in nevihte bolj verjetne. Ponovno se bo osvežilo. V četrtek se bo verjetnost za padavine nekoliko zmanjšala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje