Slovenska podjetja po spletu sestankujejo manjkrat od povprečja EU

Slovenija 14. Jun 202309:44 0 komentarjev
Delo od doma
PROFIMEDIA

Podjetja držav članic EU so tudi po epidemiji večinoma ohranila možnosti dela in sestankovanja na daljavo. Najbolj so možnost dela od doma ohranila velika podjetja. Glede virtualnih sestankov pa so razlike med nekaterimi državami EU zelo velike.

Pandemija covida-19 je spremenila način dela in mnoga podjetja pripeljala do pogostejših virtualnih sestankov. S temi so podjetja med pandemijo premostila fizično razdaljo in ohranjala nemoteno poslovanje, mnoga pa so tovrstno prakso nadaljevala tudi po pandemiji.

Po podatkih Eurostata je leta 2022 v državah EU v povprečju 50 odstotkov podjetij z deset ali več zaposlenimi ali samozaposlenimi osebami še vedno sestankovalo na daljavo. So pa bile med članicami EU precej velike razlike.

Največji delež je bil na Švedskem (79,4 odstotka podjetij) in Finskem (78,5 odstotka podjetij), sledile so Danska (78 odstotkov podjetij), Malta (68,3 odstotka podjetij) in Irska (63,6 odstotka podjetij).

Najmanjši delež so na drugi strani imele Bolgarija (28,2 odstotka podjetij), Madžarska (29,4 odstotka podjetij), Romunija (31,2 odstotka podjetij), Grčija (32,9 odstotka podjetij) in Slovaška (35,2 odstotka podjetij).

Slovenija je na podlagi odstotka podjetij, ki so sestankovala na daljavo, s 46,2 odstotka pod povprečjem EU.

sestanki na daljavo
Odstotek podjetij, ki so leta 2022 sestankovala na daljavo (vir: EUROSTAT)

Mala podjetja slabše “tehnološko pripravljena”

Eurostat je prek podatkov o oddaljenem dostopu izmeril tudi tehnološko pripravljenost podjetij. Torej koliko svojim zaposlenim omogočajo delo na daljavo, prek oddaljenega dostopa do treh vrst virov podjetja: elektronske pošte, dokumentov in poslovnih aplikacij oziroma programske opreme podjetja.

Leta 2022 je v EU skoraj šest od desetih podjetij (57 odstotkov podjetij) z deset ali več zaposlenimi ali samozaposlenimi osebami svojim zaposlenim ponujalo vse tri vrste oddaljenega dostopa.

Kar zadeva velikost podjetij, je 91 odstotkov velikih podjetij z 250 ali več zaposlenimi ali samozaposlenimi osebami svojim zaposlenim ponudilo vse tri vrste dostopa na daljavo, medtem ko se je to zgodilo v 77,2 odstotka srednjih podjetij z od 50 do 249 zaposlenimi ali samozaposlenimi osebami in 52,4 odstotka malih podjetij z od deset do 49 zaposlenimi oziroma samozaposlenimi osebami.

Delo od doma v popolnosti omogočajo predvsem velika podjetja

Velika podjetja prednjačijo v vseh vrstah oddaljenega dostopa. Skoraj vsa – 97,2 odstotka – so tako ponujala oddaljeni dostop do službene elektronske pošte, do dokumentov podjetja, kot so datoteke, preglednice, predstavitve, grafikoni in fotografije, je dostop omogočalo 94 odstotkov velikih podjetij, do poslovnih aplikacij ali službene programske opreme, kot so dostop do računovodstva, prodaje, naročil, sistemov za upravljanje odnosov s strankami, pa 92,4 odstotka.

Delež je nekoliko manjši pri srednje velikih podjetjih. Oddaljeni dostop do elektronske pošte je zaposlenim ponujalo 90,9 odstotka srednje velikih podjetij, do dokumentov podjetja je dostop omogočalo 83 odstotkov srednjih podjetij, do poslovnih aplikacij ali službene programske opreme pa je dostop omogočalo 80,4 odstotka srednje velikih podjetij.

Primerjalno so mala podjetja oddaljeni dostop zagotavljala v manjšem obsegu. Oddaljeni dostop do elektronske pošte je zaposlenim ponujalo 74,8 odstotka malih podjetij, do dokumentov podjetja je dostop omogočalo 60,9 odstotka malih podjetij, do poslovnih aplikacij ali službene programske opreme pa je dostop omogočalo 57,5 odstotka malih podjetij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!