Socialna zbornica po nasilju v domu starejših: “Kam greš, človek?”

Slovenija 07. Sep 202311:44 7 komentarjev
Roke
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

"Kam greš, človek," se sprašuje Socialna zbornica Slovenije po izživljanju dijakinje nad oskrbovancema enega od domov za starejše na Dolenjskem. "Gre za odraz družbe, ki izgublja moralno-etične vrednote in nivo moralno-etičnih standardov," so zapisali.

Posnetki dijakinje, ki se izživlja nad dvema oskrbovancema v domu starejših – starostnico vleče za nos in lase, ob starostniku na invalidskem vozičku pa posmehljivo pleše – so v zadnjih dveh dneh pretresli Slovenijo.

Odzvala se je tudi Socialna zbornica Slovenije, ki vsako nasilje prepoznava kot alarmantno in nadvse zaskrbljujoče. Kot strokovno združenje s področja socialnega varstva se zavzema za absolutno ničelno toleranco do nasilja, v tem pa vidi odraz družbe, ki izgublja moralno-etične vrednote in nivo moralno-etičnih standardov.

Kot so zapisali v zbornici, so domu starejših na Dolenjskem ponudili vso strokovno podporo, pomoč ter svetovanje in supervizijo. A ob tem so poudarili, da je večina zaposlenih v socialnem varstvu vrednih zaupanja, saj se pri svojem delu trudijo in zavedajo, da opravljajo plemenito delo. Nepošteno bi bilo na podlagi posameznega primera vse metati v isti koš, so ob tem dodali.

“Treba je izpostaviti, da neljubega dogodka niso zagrešili zaposleni te institucije, temveč tretja oseba, ki je v dom prišla iz zunanjega okolja,” so zapisali. Pohvalili so takojšen in ustrezen odziv vodstva ter zaposlenih v domu starejših, saj so nemudoma poskrbeli za ustrezno obravnavo primera in zaščito žrtev, kar kaže na visoko zavedanje odgovornosti in strokovnega ravnanja.

Socialna zbornica Slovenije namerava v dogovoru z resornimi ministrstvi še večji poudarek dati izobraževanjem in usposabljanjem na temo nasilja ter prepoznavanja in reševanja osebnih stisk in frustracij, ki jih doživljajo zaposleni v službah, v katerih pomagajo ljudem.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje so pozvali k pripravi strategije obvladovanja nasilja v šolah, pa tudi ustreznega vzgojnega podajanja vsebin, ki krepijo zavedanje, sočutje in empatijo, ter so regulator sprejemanja odločitev posameznika, ki se odloča o svojem vedenju v določeni situaciji.

Socialna zbornica Slovenije bo ministrstvu za solidarno prihodnost in obstoječim stanovskim skupnostim predlagala tudi uvedbo koordinatorja za prepoznavanje in preprečevanje nasilja v socialnovarstvenih zavodih in programih.

“Družba mora sprejeti sporočilo, da je vsakršno nasilje, tako nad človekom kakor tudi nad živaljo, nesprejemljivo in absolutno nedopustno in kot tako tudi v najmanjšem primeru kaznivo. Kot država in posamezniki moramo storiti vse za odpravo in preprečevanje vseh oblik nasilja v vseh segmentih družbe,” so še zapisali v Socialni zbornici Slovenije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje