Socialni demokrati vložili tožbo proti Janezu Janši

Slovenija 06. Jul 202112:09 > 14:43 1 komentar
Janez Janša
BOBO

Socialni demokrati so zaradi po njihovih navedbah "zavestnega in zlonamernega širjenja laži o lastništvu strankine stavbe na Levstikovi v Ljubljani" proti premierju Janezu Janši vložili tožbo. Zahtevajo, da na svojem Twitterjevem profilu javno objavi opravičilo in izrek sodbe ter SD plača 10.000 evrov odškodnine.

Stranka SD je vložila tožbo proti premierju in prvaku SDS Janezu Janši. Očita mu širjenje laži o lastništvu strankine stavbe na Levstikovi v Ljubljani. Janša je namreč večkrat navedel, da so si SD prisvojili “ukradeno judovsko vilo”.

“Pravna in zgodovinska dejstva dokazujejo, da je SD nesporna lastnica nepremičnine, Ivan Janez Janša pa je ob številnih priložnostih zavestno in zlonamerno širil laži, čeprav je dokazljivo vedel, da lastništvo SD ni sporno in da nepremičnina ni bila nikoli ukradena tragično preminuli družini Moskovič,” poudarjajo Socialni demokrati.

Da so na račun klevetanja, žalitev in laži glede lastništva vile v Ljubljani zoper predsednika vlade vložili tožbo, je danes za N1 potrdila tudi predsednica stranke SD Tanja Fajon.

“Tožba bo javnosti znana, če jo bo predsednik vlade prevzel – zelo dvomim glede na izkušnje iz preteklosti, če se bo udeležil samega sodnega postopka, ki bo verjetno dolgotrajen, pa prav tako. To je njegov odnos do sodne veje oblasti, ampak se mi zdi, da samo po pravni poti je čas, da dokažemo, kje je pravica,” je pojasnila.  

V začetku maja pozvali k opravičilu

Janši so prek odvetniške družbe Pirc Musar & Lemut Sterle na začetku maja poslali poziv, da se “za svoje lažnive izjave javno opraviči”. Ker tega v določenem roku ni storil – pošiljke tudi tokrat ni dvignil, so se v SD odločili za tožbo. Z njo zahtevajo, da Janša na svojem Twittterjevem profilu javno objavi opravičilo in izrek sodbe ter Socialnim demokratom “zaradi laži plača simbolično odškodnino v višini 10.000 evrov”.

stavba SD
Žiga Živulović jr./Bobo

V SD so v preteklosti že večkrat izpostavili, da je leta 1993 takratna Stranka demokratične prenove, predhodnica SD, z menjalno pogodbo za del stavbe na Tomšičevi ulici v Ljubljani od Republike Slovenije prejela v last hišo na Levstikovi, ki je bila v lasti države. “To predsednik SDS Janez Janša dobro ve, saj je bil v času, ko je vlada izvedla omenjeno menjavo nepremičnin, minister za obrambo in celo član vladne komisije za premoženjskopravne zadeve, ki je bdela nad postopkom sklepanja menjalne in darilne pogodbe med vlado in SDP,” poudarjajo v SD.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje