Golob pomiril socialne partnerje, a delodajalci so pogrešali samokritičnost

Slovenija 04. Jul 202308:02 > 14:26 2 komentarja

Socialni partnerji so se na izredni seji ekonomsko-socialnega sveta strinjali, da je socialni dialog zelo pomemben. Delo bodo poskusili zastaviti tako, da vlada ne bo več kršila pravil, kadar bodo časovni okviri pretesni, pa se bodo usklajevali tudi med parlamentarnim postopkom.

Socialni partnerji so se na izredni seji ekonomsko-socialnega sveta (ESS) strinjali, da je socialni dialog zelo pomemben. Tudi delodajalci so priznali, da so malo pomirjeni, pogrešali pa so več samokritičnosti vlade.

Seja je trajala približno dve uri, po njej pa je premier Robert Golob sestanek opisal kot konstruktiven in koristen. Poudaril je, da je socialni dialog eden od temeljev za doseganje višje blaginje, vlada pa ga odgovorno sprejema kot svojo obvezo.

Vendar je vlada zaradi časovnih okvirov, ki so posledica objektivnih okoliščin, včasih prisiljena v nekatere poteze, je pojasnil. Temu se bodo poskusili prilagoditi tako, da se bodo na naslednji seji pogovarjali o časovnih okvirih prihodnjih zakonodajnih rešitev.

Na današnji seji so socialni partnerji nekatere ministre izpostavili kot primere dobre prakse, do drugih pa so bili kritični, je dejal. “Zavezali smo se, da bomo primere dobre prakse poskušali uveljaviti na vseh področjih,” je povedal.

“Rešitve so pisane na kožo sindikatom in državi”

Danes so se vsi socialni partnerji strinjali, da je socialni dialog pomemben, je povedal Jakob Počivavšek, trenutno predsedujoči ESS in predsednik konfederacije sindikatov Pergam. “Reforme so izjemno pomembne,” je dejal, “če želimo, da imajo ustrezno legitimnost, so ustrezno implementirane in ne naletijo na nasprotovanje v družbi, potem je ekonomsko-socialni svet prvo mesto, kjer se lahko o njih pogovorimo in dosežemo konsenz. Ugotavljali smo, da terja čas in kar nekaj napora, vendar prinaša dodano vrednost in boljše rešitve za družbo.”

Predsednik združenja delodajalcev Marjan Trobiš pa je dejal, da so danes pogrešali večjo samokritičnost vlade. Golob je bil namreč zaščitniški do ministrov, ki so kršili pravila socialnega dialoga, je pojasnil. Priznal je, da so tudi na delodajalski strani po današnjem srečanju malo pomirjeni, a še niso prepričani, kako bo socialni dialog potekal v prihodnje.

“Upamo, da se kršitve ne bodo več ponavljale. Moramo pa vedeti, da so rešitve, ki so na dlani, pisane na kožo sindikatom in državi, ne pa delodajalcem,” je pojasnil.

V zadnjih tednih je sindikate in delodajalce zmotilo, da je zakon o dolgotrajni oskrbi v državni zbor poslala, čeprav usklajevanja na ekonomsko-socialnem svetu še ni bilo zaključeno. Delodajalci pa so protestirali tudi zato, ker se ministrstvo za delo v javno obravnavo poslalo neusklajen predlog sprememb zakona o delovnih razmerjih.

Danes so se dogovorili, da se bodo temu v prihodnje poskušali izogibati. Vlada naj ne bi več kršila pravil delovanja ESS, v petek pa naj bi pogovorili o časovnicah reform, ki državo še čakajo. V primerih, kjer so časovnici takšne, da socialnega dialoga ne bo mogoče zaključiti pred sprejemom zakonskega predloga na vladi, bo socialni dialog potekal tudi še vzporedno z razpravo v državnem zboru, je pojasnil Počivavšek. V socialnem dialogu bi torej lahko oblikovali amandmaje, ki bi jih nato sprejeli poslanke in poslanci koalicije. Tako bodo ravnali že s predlogom zakona o dolgotrajni oskrbi.

Junijska seja zaradi nesklepčnosti odpovedana

O vodenju socialnega dialoga in kršitvah pravil o delovanju ESS so se želeli socialni partnerji pogovoriti na seji 23. junija. Vendar se je Golob zaradi vnaprej predvidene odsotnosti opravičil, nakar so tudi delodajalci sporočili, da se seje ne bodo udeležili. To pomeni, da bi bil ESS nesklepčen, zato je bila seja odpovedana.

V kabinetu predsednika vlade so sicer že na dan odpovedi prejšnje seje zagotovili, da se vlada zaveda pomena in vloge socialnega dialoga “in ga je zato takoj po volitvah tudi znova vzpostavila”. Socialni dialog na ravni ESS je bil namreč od maja 2021 do julija 2022 zaradi ocene sindikatov, da vlada Janeza Janše krši pravila ESS, prekinjen.

Socialni dialog Socialni dialog
Borut Živulović/BOBO
Socialni dialog, Sanja Ajanović Hovnik Borut Štrukelj Socialni dialog, Sanja Ajanović Hovnik Borut Štrukelj
Borut Živulović/BOBO
Sanja Ajanović Hovnik, Bešič Loredan Sanja Ajanović Hovnik, Bešič Loredan
Borut Živulović/BOBO
Branimir Štrukelj, Klemen Boštjančič Branimir Štrukelj, Klemen Boštjančič
Borut Živulović/BOBO
Matjaž Han, Simon Maljevac Matjaž Han, Simon Maljevac
Borut Živulović/BOBO
Matjaž Han, Klemen Boštjančič Matjaž Han, Klemen Boštjančič
Borut Živulović/BOBO
Danijel Bešič Loredan, Klemen Boštjančič Danijel Bešič Loredan, Klemen Boštjančič
Borut Živulović/BOBO
Delodajalci Delodajalci
Borut Živulović/BOBO
Vlada Vlada
Borut Živulović/BOBO
Lidija Jerkič Lidija Jerkič
Borut Živulović/BOBO
Luka Mesec Luka Mesec
Borut Živulović/BOBO
Klemen Boštjančič, Sanja Ajanović Hovnik Klemen Boštjančič, Sanja Ajanović Hovnik
Klemen Boštjančič in Sanja Ajanović Hovnik (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Robert Golob, Danijel Bešič loredan Robert Golob, Danijel Bešič loredan
Robert Golob, Danijel Bešič Loredan Robert Golob, Danijel Bešič Loredan
Luka Mesec, Robert Golob, Simon Maljevac Luka Mesec, Robert Golob, Simon Maljevac
Borut Živulović/BOBO
Matjaž Han, Simon Maljevac, Luka Mesec Matjaž Han, Simon Maljevac, Luka Mesec
Robert Golob Robert Golob
Borut Živulović/BOBO
Robert Golob Lidija Jerkič Robert Golob Lidija Jerkič
Borut Živulović/BOBO
Robert Golob, Jakob Počivavšek Robert Golob, Jakob Počivavšek
Borut Živulović/BOBO
Roberrt Golob o socialnem dialogu Roberrt Golob o socialnem dialogu
Borut Živulović/BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje