Sodišče: Črnčec ni upravičen do Toninove odškodnine

Slovenija 11. Okt 202212:09 2 komentarja
Damir Črnčec Matej Tonin
BOBO

Ljubljansko višje sodišče je pritrdilo prvostopenjskemu, ki je zavrnilo zahtevo nekdanjega sekretarja Damirja Črnčeca po odškodnini in preklicu javnih obtožb o zlorabljanju represivnih aparatov, ki jih je izrekel predsednik NSi Matej Tonin. Sodišče navaja, da ima Toninova svoboda izražanja glede na okoliščine prednost pred Črnčečevo pravico do varstva časti in dobrega imena. Iz stranke NSi so za N1 sporočili, da je odločitev sodišča zanje velika zmaga.

Tožba nekdanjega državnega sekretarja za nacionalno varnost v Šarčevi vladi Damirja Črnčeca zoper prvaka NSi Mateja Tonina je na ljubljanskem višjem sodišču dočakala epilog, so za N1 potrdili v NSi. Senat višjega sodišča je namreč pritrdil prvostopenjskemu sodišču, ki je zavrnilo zahtevo Črnčeca po odškodnini in preklicu javnih obtožb o zlorabljanju represivnih aparatov.

Spor med Damirjem Črnčecem in Matejem Toninom sega v čas vlade Marjana Šarca. Takrat je komisija državnega zbora, ki jo je vodil Tonin, preiskovala domnevno sporno zaposlitev Šarčeve prijateljice v Sovi. Črnčec je kot koordinator dela obveščevalno-varnostnih služb proti Toninu vlagal kazenske ovadbe in Tonin si je to razlagal kot zlorabo represivnih aparatov.

Tonin je oktobra lani za Večer dejal, da njegov primer jasno kaže, kako je Črnčec izrabljal represivni aparat za boj proti opoziciji. Črnčec je od Tonina zahteval preklic te izjave in opravičilo. Ker Tonin tega ni storil, je Črnčec proti njemu vložil tožbo, s katero je zahteval preklic izjav in sedem tisoč evrov odškodnine. Tonin se je na sodišču branil s podatki o (sicer že zavrženih) ovadbah, za katerimi naj bi stal Črnčec.

A je prvostopenjsko sodišče, katerega sodbo je sedaj potrdilo tudi ljubljansko višje sodišče, sledilo argumentom Toninove zagovornice in Črnčečev tožbeni zahtevek zavrnilo. Med drugim se je sklicevalo na pravico do svobode izražanja, ki da je temeljni pogoj za razvoj demokratične družbe in za razvoj vsakega posameznika. “Prav kritika vsakokratne oblasti (politikov, javnih funkcionarjev, parlamentarnih in drugih političnih strank, vlade in opozicije, nosilcev oblasti in javnih pooblastil) uživa najvišjo stopnjo pravne zaščite in s tem največ svobode,” izhaja iz sodbe prvostopenjskega sodišča. Še več, po mnenju sodišča je kritika pri tem lahko zelo ostra, vsebuje pa lahko tudi pretiravanja in izraze, ki so glede na uporabljene besede žaljivi.

Po oceni sodišča je šlo v konkretnem primeru za izražanje politika o političnem vprašanju širšega pomena, ki je v javnem interesu, Toninovi pravici do svobode izražanja pa je glede na okoliščine dalo prednost pred Črnčečevo pravico do varstva časti in dobrega imena. Presodilo je namreč, da je Črnčec, kljub temu da od odstopa 13. marca 2020 formalno ne zaseda politične funkcije, kot svetovalec stranke LMŠ še vedno absolutno javna oseba.

Iz stranke NSi so za N1 sporočili, da je odločitev sodišča zanje velika zmaga.

Črnčec bo moral Toninu povrniti okoli 373 evrov stroškov pritožbenega postopka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje