Sojenje za umor starejše ženske pri Oplotnici za zaprtimi vrati

Slovenija 09. Nov 202117:05 0 komentarjev
sodišče
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na Okrožnem sodišču v Mariboru se je danes začela glavna obravnava na sojenju 77-letniku, ki naj bi februarja v Zlogoni Gori pri Oplotnici do smrti zabodel svojo spečo ženo. Sodnica Simona Murko je odločila, da bo proces zaradi varstva osebnega in družinskega življenja obdolženega in pokojne potekal za zaprtimi vrati.

Tožilstvo obtoženemu pripisuje kaznivo dejanje umora na grozovit ali zahrbten način, za kar mu grozi od 15 do 30 let zapora. Na predobravnavnem naroku na začetku oktobra ni priznal krivde, se pa že od začetka postopka ugiba glede njegovega zdravstvenega stanja.

Danes so ga pravosodni policisti pripeljali na sodišče z oddelka za forenzično psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, sodnica pa je ponovno ugotovila, da je komuniciranje z njim zelo težko. Obtoženi slabo sliši ter zelo tiho, občasno tudi nerazumljivo, govori. “Vprašanje, če sploh razume,” je pripomnil njegov zagovornik Jure Ivančič.

Mnenje o obtoženčevem zdravstvenem oziroma duševnem stanju sta izdelala izvedenca psihiatrične stroke Mladen Vrabič in Bojan Filipič. Sodišče ju je danes neposredno zaslišalo, a ni znano, kaj sta povedala, saj je sodnica izključila javnost z glavne obravnave. Po besedah Ivančiča, ki obtoženega zagovarja po uradni dolžnosti, sta oba izvedenca prišla do zaključka, da obdolženi v času očitanega mu kaznivega dejanja ni bil prišteven. Kakšni bodo nadaljnji koraki v sodnem postopku, še ni znano.

Kot izhaja iz obtožnice, je obtoženi 23. februarja zgodaj zjutraj zabodel leto mlajšo ženo z nožem, ko je ta spala. Zatem se je odpeljal z avtom in se v bližini kraja dogodka zaletel v drevo. Hudo poškodovan se je peš vrnil do hiše in se predal policistom. Hudo ranjeno mamo je v postelji našel sin, a ji ni bilo več pomoči.

Po poročanju medijev so policisti v preteklosti, tudi zaradi nasilja v družini, že posredovali na domu zakoncev, ki sta se pred leti razšla in živela ločeno. Okrožni državni tožilec Tilen Ivič na predobravnavnem naroku ni povedal, kakšno kazen bi predlagal, če bi obtoženi priznal krivdo. Z zagovornikom obtoženega sta bila po poročanju časnika Večer enotnega mnenja, da zdravstveno stanje obtoženega ne dopušča priznanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!