Strokovnjaki že odločili o semaforju ukrepov. Kaj čaka vlada?

Koronavirus 08. Sep 202112:00 > 12:17 komentar
BOBO

Strokovna skupina je pripravila t. i. semafor ukrepov in ga predala vladi. Kdaj bo ta o njem odločala, pa še ni jasno. "Semafor je še v postopku usklajevanja. Javnost bo o končnih odločitvah pravočasno obveščena," so za N1 povedali na ministrstvu za zdravje.

Prebivalci čakajo na tako imenovani semafor ukrepov. Ta določa, ob kakšnem številu hospitaliziranih na intenzivni terapiji se sprejmejo določeni ukrepi: pogoj PCT, omejevanje druženja, obveznost nošenja mask in podobno. Ker tako število okuženih kot število tistih, ki morajo zaradi covida-19 v bolnišnico, strmo narašča, vse strožji ukrepi pa že stopajo v veljavo, si javnost pri vladnih odločitvah, ki zadevajo epidemijo, želi predvidljivosti.

Štiri faze namesto šestih

Kot nam je povedala vodja svetovalne skupine dr. Mateja Logar, so strokovnjaki semafor pripravili že pred časom, na zadnjem sestanku v ponedeljek pa so le nekoliko prilagodili ukrepe. “Namesto šestih faz so zdaj predvidene štiri, saj bi sicer morali ukrepe spreminjati dvakrat na teden.”

Koronavirus se namreč trenutno med prebivalci širi tako hitro, da bi po prejšnjem predlaganem semaforju iz ene v drugo fazo prešli v manj kot enem tednu. V bolnišnicah se danes zdravi 243 ljudi, od tega jih je 61 na intenzivni negi. Samo včeraj so v bolnišnice na novo sprejeli 39 bolnikov s hudo obliko covida-19.

Po semaforju, ki ga je strokovna skupina predlagala prejšnji teden, a ker ga vlada ni obravnavala, še ne velja, smo že zdaj v tretji fazi. Ta med drugim predvideva obvezno nošenje mask med poukom za vse šolarje.

“Vsebinsko semaforja nismo spreminjali. Svoje predloge smo predali vladi,” nam je povedala dr. Logar, ki ne ve, zakaj vlada ukrepov še ni sprejela in predstavila javnosti.

“Predlagani semafor ukrepov vsak dan večkrat usklajujemo,” pa je za STA povedal minister za zdravje Janez Poklukar. “Tudi od gospodarstva dobivamo številne pobude. Ni preprosto. Ukrepi morajo biti sorazmerni, tako v povezavi drug z drugim kot med dejavnostmi, po drugi strani morajo biti izvedljivi.”

Po njegovih besedah je cilj, da zaprtje države in omejitveni ukrepi ne bodo veljali za cepljene proti covidu-19.

Redne seje vlade potekajo ob četrtkih. Ali bo vlada semafor strokovnjakov jutri potrdila, še ni jasno. “Semafor je še v postopku usklajevanja. Javnost bo o končnih odločitvah pravočasno obveščena,” so nam odgovorili z ministrstva za zdravje.

Je pa predsednik vlade na Twitterju danes zatrdil, da “ne bo nobenega zaprtja države”.