Sviz pozval ravnatelja OŠ Prebold k odstopu

Slovenija 07. Sep 202115:09 8 komentarjev
Branimir Štrukelj
Borut Živulović/Bobo

Glavni odbor Sviza je na današnji izredni seji pozval ravnatelja OŠ Prebold k odstopu. Ob tem so poudarili pomen cepljenja ter doslednega testiranja zaposlenih. Vlado so pozvali, naj zagotovi sredstva za prezračevalne naprave ter sredstva za dodatne zaposlitve osebja, ki bo nadomeščalo obolele in tiste v karanteni.

Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je na izredni seji ravnatelja OŠ Prebold, ki zavrača ukrepe za omejevanje širjenja covida-19, pozval k odstopu. “Ravnatelj OŠ Prebold, ki dvomi v znanstvene dokaze o obstoju epidemije, ki zavrača ukrepe za omejevanje širjenja covida-19 – zlasti preventivna testiranja in nošenje mask, ne more in ne sme biti zgled učencem in učenkam, njihovim staršem in zaposlenim v šoli, zato ga glavni odbor Sviz poziva, naj odstopi,” je bil jasen glavni tajnik Branimir Štrukelj.

Kot je po seji še povedal Štrukelj, so sprejeli tudi stališče do cepljenja in testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, znanosti in kulturi. Sviz članstvo sicer spodbuja k cepljenju, vendar pa vztraja, da mora cepljenje ostati prostovoljno.

“Zagovarjanje koristnosti cepljenja je treba razumeti kot poziv članstvu, naj se odloči za cepljenje. Upoštevaje znanstvena dejstva in stališča stroke je odločitev za cepljenje vsakega posameznika in posameznice prispevek k omejevanju epidemije, v skupno dobro in v dobro vsakega posameznika. Z odločitvijo za cepljenje zaposleni neposredno prispevamo k skupnemu cilju, da so šole, univerze, dijaški domovi in vrtci odprti ter k stabilnejšem delovanju kulturnih ustanov in raziskovalnih inštitutov v razmerah, ki jih opredeljuje epidemija. Ob strpnem, argumentiranem nagovarjanju članstva, naj se cepi, vztrajamo, da mora odločitev za cepljenje ostati prostovoljna odločitev posameznika.”

Zagovarjajo samotestiranje

Štrukelj je povedal tudi, da se Sviz zavzema za periodična obvezna samotestiranja zaposlenih, in članstvo pozval k doslednemu testiranju. “Zagovarjamo samotestiranje, ki temelji na zaupanju do zaposlenih, ker ne dvomimo, da bo naše članstvo obveznost izvajalo odgovorno, natančno in pošteno.”

Delodajalce so pozvali, naj morebitne spore glede samotestiranja rešujejo po mirni poti, “upoštevaje dejstvo, da je odpoved skrajni ukrep”.

Pozvali k namestitvi prezračevalnih naprav

Vlado so ob tem ponovno pozvali, naj za leto 2022 zagotovi tako sredstva za prezračevalne naprave kot tudi sredstva za dodatne naloge zaposlenih in dodatne zaposlitve osebja, ki bo nadomeščalo obolele in tiste zaposlene, ki jim bo odrejena karantena. “Glede na to, da precepljenost splošne populacije ob začetku šolskega leta ni zadostna, predstavlja namestitev ustreznih prezračevalnih naprav dodaten ukrep, ki bo pomembno okrepil možnosti, da bodo VIZ zavodi ostali odprti,” so zapisali med sklepi.

Oblast so še pozvali, naj jih “po letu in pol ignoriranja stališč in interesov zaposlenih” aktivno vključi v pogovore o oblikovanju strategij za obvladovanje epidemije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje