Težek sneg podrl streho velodroma, državno prvenstvo prestavili (VIDEO)

Slovenija 23. Jan 202315:562 komentarja

Pod težo mokrega snega in vode se je popoldne porušila napihljiva streha velodroma v Češči vasi pri Novem mestu. Gasilci so s črpanjem vode skušali nesrečo preprečiti, nastale škode pa za zdaj še ni mogoče oceniti. Kolesarska zveza Slovenije je državno prvenstvo, ki bi se moralo na novomeškem velodromu odviti ta konec tedna, prestavila.

V olimpijskem centru v Češči vasi pri Novem mestu je preobilen moker sneg nekaj po 13. uri zrušil napihljivo streho tamkajšnjega velodroma. Mestna občina Novo mesto ima sicer omenjeno streho v najemu, škode pa še ne morejo ceniti, je direktor občinskega Zavoda Novo mesto Aleš Makovac dejal za STA.

Zaradi težkih snežnih padavin so na velodromu upoštevali vse varnostne protokole. Skupaj z lastnikom, družbo Duol, so streho dodatno napihnili in notranjost velodroma segreli, kljub temu pa je bila teža novozapadlega snega prevelika in je streha klonila, je pojasnil Makovac.

Streho naj bi zrušila teža vode, ki se je nabrala ob taljenju snega. V Zavodu Novo mesto, ki je upravljavec objekta, so v sporočilu za javnost zapisali, da je do vdora prišlo, kljub temu da so bili ob napovedanih vremenskih razmerah upoštevani vsi protokoli in postopki, ki jih predvideva dobavitelj strehe.

Pred padcem strehe so iz velodroma odstranili vse ljudi, gasilci pa so nesrečo skušali preprečiti s črpanjem padavinske vode z vrha napihljivega balona. Poškodovanih po navedbah Zavoda ni bilo.

Po padcu strehe skušajo na velodromu preprečiti nastanek dodatne škode, družba Duol pa išče vse možne rešitve za nastalo stanje in vnovično postavitev strehe, je še zatrdil Makovac.

Direktor družbe Duol Dušan Olaj se je na dogodek odzval z zapisom na svojem Twitter profilu, kjer je zapisal, da pri nesreči v nobenem trenutku niso bila ogrožena človeška življenja in da so pri reševanju situacije maksimalno zmanjšali premoženjsko škodo. “Več se v danih okoliščinah ni dalo. Objekt bo kmalu spet služil svojemu namenu,” je obljubil.

Novomeški velodrom bi moral ta konec tedna od petka dalje gostiti državno prvenstvo kolesarjev, ki pa so ga na kolesarski zvezi že odpovedali in prestavili za nedoločen čas. Kot so še sporočili, so do nadaljnjega odpovedani vsi treningi.

Občina Novo mesto je sicer v Češči vasi v zadnjih letih prenovila, nadgradila in pokrila leta 1996 zgrajeni kolesarski velodrom in za naložbo skupaj z davkom odštela približno štiri milijone evrov. Približno 600.000 evrov sredstev sta prispevala ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Fundacija za šport. Streho oziroma napihljivo membrano, ki pokriva objekt, so začeli graditi leta 2018 in njeno nameščanje končali leta 2019.

Poleg proge za kolesarske dirke so v velodromu še tekaške proge, poligoni za skok v daljino in višino ter prostor za suvanje krogle. Novomeška občina ob velodromu gradi še plavalni bazen, celotna ponudba v Češči vasi pa naj bi omogočila delovanje vadbenega središča oz. olimpijskega vadbenega centra za kolesarstvo, atletiko in triatlon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar