Kaj je Matej Tonin rekel o vladah pod vodstvom SDS?

Slovenija 14. Sep 202119:00 > 15. Sep 2021 10:18 3 komentarji

Vlade pod vodstvom SDS v družbo vnašajo stalne konflikte. Tako so v NSi povzeli besede, ki jih je o SDS na nedeljskem taboru izrekel prvak stranke Matej Tonin. Toda njihov povzetek ni bil točen, je v današnjem intervjuju za N1 izpostavil Tonin.

Nova Slovenija (NSi) je v nedeljo v Žužemberku priredila tradicionalni poletni tabor, na katerem je zbrane nagovoril predsednik stranke Matej Tonin. Njegov govor so deloma povzeli tudi na uradnem Twitterjevem profilu NSi. “Slovenski politični prostor je predvidljiv. Vlade pod vodstvom SDS v družbo vnašajo stalne konflikte. Leve vlade novih obrazov so neučinkovite in v stalnih notranjih sporih. Cilj NSi pa je prinesti Sloveniji normalnost in razvoj brez konfliktov,” so zapisali.

Tonin je v pogovoru v oddaji N1 STUDIO povedal, da se zapis na Twitterju v delu, ki se nanaša na SDS, od njegovih besed nekoliko razlikuje. Na taboru namreč ni rekel, da vlade pod vodstvom SDS v družbo vnašajo stalne konflikte, temveč da “so vlade pod vodstvom SDS v stalnem konfliktu z mediji in nevladnimi organizacijami”.

Tonin: Citirani zapis je netočen

“Stojim za tem, kar sem rekel, in to, kar sem rekel, je točno. Citirani zapis je netočen,” je pojasnil Tonin. Na vprašanje, zakaj NSi nepravilnega tvita ni umaknila, je predsednik krščanskih demokratov odgovoril, da bi to najverjetneje sprožilo poplavo kritik in očitkov, češ da je kdo pritisnil na stranko in so tvit morali umakniti. Zato so se po Toninovih besedah odločili, da tvit ostane, stranka pa je objavila celoten videoposnetek njegovega govora.

Voditelja Miha Orešnika je tudi zanimalo, zakaj je NSi del Janševe vladne koalicije, če stranka SDS po njihovi oceni povzroča konflikte. “Povedal sem dejstva. Stališča SDS so v konfliktu z osrednjimi mediji in nevladnimi organizacijami. To vidimo vsak dan. Ne vem, kaj je tukaj tako pretresljivega,” je dejal Tonin.

Ponovil je svoje navedbe, da so vlade, ki jih vodijo novi obrazi ali leve stranke, neučinkovite. “Če že moram izbirati med učinkovitostjo in neučinkovitostjo, raje izberem učinkovitost. V politiki smo zato, da storimo kaj dobrega in da se družba premika naprej,” je naklonjenost Janševi vladi nakazal Tonin.

“Svojih težav ne razrešujemo na pločnikih pred vlado”

Na očitke, da je NSi z nekritičnim sodelovanjem v sedanji vladi omogočila nekatere sporne poteze, vključno z izčrpavanjem Slovenske tiskovne agencije (STA) in neimenovanjem evropskih delegiranih tožilcev, pa je Tonin odgovoril, da je njegova stranka do koalicijskih partnerjev korektna.

“To pomeni, da svojih težav ne razrešujemo na pločnikih pred vlado, kot je bila to praksa pri kakšnih drugih vladah, ampak stvari, ki nas motijo, koalicijskim partnerjem direktno povemo. Včasih se stvari obrnejo na bolje, včasih ne. Takšno je življenje vsake koalicije in v tem nismo nič drugačni,” je izpostavil Tonin, čigar stranka je nedeljski tabor v Žužemberku izkoristila tudi kot uvod v zahtevne predvolilne mesece in super volilno leto.

Tonin Janša
Alen Milavec /BOBO

Matej Tonin je v nedeljo povedal, da NSi v to vlado ni vstopila iz ljubezni, ampak da uresniči svoj program. Med drugim je napovedal, da stabilne vlade ne bo brez povezovanja čez politično sredino. “Ni vprašanje, s kom bo NSi šla po volitvah. Pravo vprašanje je, kdo bo NSi pomagal graditi normalno in v prihodnost zazrto Slovenijo,” je pojasnil. Izrazil je prepričanje, da strankini rezultati kažejo na to, da bi lahko vodila naslednjo vlado.

“Kakšna bo prihodnja vlada, nihče ne ve. Morda bo desnosredinska, morda bo levosredinska, to bodo pokazali čas in volitve,” pa je še v intervjuju za N1 poudaril prvak NSi. Kljub temu si v stranki najbolj želijo, da se po volitvah oblikuje desnosredinska vlada. “To je po vrednotah našega programa, vlada, ki nam je najbližje. Ne vem pa, ali se bo takšna vlada oblikovala. Tudi če bo Nova Slovenija v opoziciji, bo pač v opoziciji,” je še povedal in dodal, da si v stranki predvsem želijo učinkovite in stabilne vlade.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate tukaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje