Tonin o stavki: Spremljamo pozicijsko vojno med vlado in zdravniškim cehom

Slovenija 17. Jan 202412:03 6 komentarjev
Matej Tonin
Foto: N1

Stavka zdravnikov v javnih zdravstvenih zavodih se nadaljuje že tretji dan, v opozicijski Novi Sloveniji pa vlado Roberta Goloba znova pozivajo, naj s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides čim prej sklenejo dogovor. Po mnenju predsednika NSi Mateja Tonina v zadnjih dveh tednih "spremljamo pozicijsko vojno med vlado in zdravniškim cehom", stavka zdravnikom pa škodi vsem, predvsem pacientom. Prvak krščanskih demokratov je nekaj besed na novinarski konferenci namenil tudi noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga bo obravnaval državnozborski odbor za zdravstvo.

V opozicijski Novi Sloveniji so že ob ponedeljkovem začetku stavke zdravnikov v javnih zdravstvenih zavodih pozvali vlado Roberta Goloba k ureditvi razmer med zaposlenimi v zdravstvu. Od vlade pričakujejo, da bo zagotovila ustrezne pogajalce in da bo poskrbela za ustrezne pogoje dela v javnih zavodih. Vsako odlašanje in neresen pristop vlade v NSi razumejo kot zanemarjanje in brezbrižnost do bolnikov

Predsednik NSi Matej Tonin je na današnji novinarski konferenci dejal, da stavka zdravnikov ne koristi nikomur in da je škodljiva tako za vlado kot za zdravnike, predvsem pa škoduje pacientom in državljanom. “Spremljamo pozicijsko vojno med vlado in zdravniškim cehom,” je dejal Tonin in izrazil upanje, da bo dogovor med vlado in Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikom Slovenije Fides sklenjen čim prej.

Tonin je povedal, da razume zdravnike, ki vztrajajo pri točkah v dogovorih, ki so jim bili v preteklosti obljubljeni. Dodal je, da je specifike zdravniškega poklica “praktično nemogoče urejati v enotnem javnem plačnem sistemu”. V NSi zato podpirajo oblikovanje samostojnega zdravstvenega plačnega stebra, saj bi se na ta način lahko uredile vse specifike v zdravstvenem sistemu za zdravnike kot tudi ostale zaposlene zaposlene v sistemu.

Prvak NSi je prepričan, da problematike plač zdravnikov ni mogoče rešiti s parcialnimi dogovori, zato se mu zdi zahteva Fidesa o oblikovanju samostojnega zdravstvenega stebra logična.

“Po oceni NSi bi bil najbolj smotrn pristop za končanje te pat pozicije, da bi se vlada začela pogovarjati s Fidesom o oblikovanju ločenega plačnega stebra. Bi pa tudi razumel pristop vlade, da bi bilo njeno osnovno pogajalsko izhodišče v okviru trenutne mase plač. Na tak način vlada ne bi nič izgubila in ne bi poslabšala svojega položaja v odnosu do ostalih sindikatov,” je prepričan Matej Tonin.

Odbor za zdravstvo bo obravnaval novelo zakona NSi

Državnozborski odbor za zdravstvo bo danes obravnaval novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je NSi v parlamentarni postopek vložila konec maja lani. V NSi se zavzemajo za spremembo 80. člena zakona, s katerim bi pacientom v primeru nedopustno dolgih čakalnih dob dali možnost, da bi poiskali zdravstveno storitev tudi pri zasebnih zdravnikih, storitev pa bi kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) po isti ceni, kot bi storitev znašala v javnem zdravstvu.

“Na tak način vsi pridobimo, pridobi tudi ZZZS, saj se bodo bistveno zmanjšali stroški za bolniške odsotnosti,” je dejal Tonin in dodal, da njihova novela zakona krepi javno zdravstva in ga dela bolj dostopnega. Prepričan je tudi, da problem v slovenskem zdravstvu ni denar, temveč v organizaciji. Po Toninovem prepričanju je bilo v slovenskem zdravstvu v preteklih letih zbranega veliko denarja, a se dostopnost pacientov do zdravnikov ni izboljšala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje