Tragedija v Velenju: moški umrl v avtu na poti k zdravnici, ker ni bilo rešilca?

Slovenija 30. Mar 202315:31 > 18:33
Reševalno vozilo
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

V sredo zgodaj zjutraj se je v Velenju zgodila tragedija. Kot poroča Večer, je v avtomobilu na poti k zdravnici umrl občan. Dežurna zdravnica naj bi mu namreč po telefonu dejala, da reševalnega vozila ni, zato se je v zdravstveni dom odpeljal sam, vendar je med potjo do tja umrl. Zdravstveni dom Velenje dogodka za zdaj uradno ne komentira, čakajo, kaj bo pokazalo preverjanje strokovne komisije.

V sredo okoli 4. ure zjutraj naj bi občan po poročanju Večera prvič klical dežurno službo v Zdravstvenem domu Velenje. Potarnal naj bi zaradi bolečin, ki naj bi jih najverjetneje povzročili ledvični kamni. Opisal pa naj bi tudi, da ima anevrizmo. Dežurna zdravnica naj bi mu po poročanju Večera dejala, da ni na voljo nobenega reševalnega vozila in da naj v zdravstveni dom pride sam.

Ob prihodu v zdravstveni dom naj bi občan prejel injekcijo voltarena, nato pa so ga poslali domov. Ko je prišel domov, pa je po 15 minutah začel močno bruhati, vrnile naj bi se tudi hude bolečine. 55 minut pozneje naj bi znova poklical velenjski zdravstveni dom in ponovno prosil za reševalno vozilo. Vse to se je dogajalo okoli 6. ure zjutraj.

Zdravnica naj bi občanu ponovno dejala, da ni na voljo nobenega reševalnega vozila in da ga ne bo do 7. ure zjutraj. Občan naj bi kar v pižami sedel v avto in se odpeljal proti zdravstvenemu domu, kjer je dežurna nujna medicinska pomoč. Vendar pa je tik pred zdravstvenim domov po poročanju Večera umrl v avtomobilu.

Po podatkih policije je voznik v bližini križišča Kidričeve in Vodnikove ceste nenadoma zapeljal v desno in trčil v kovinsko ograjo. Od kovinske ograje ga je odbilo v levo čez oba prometna pasova, kjer je zapeljal čez robnik in z vozilom obstal na živi meji, ki ločuje smerni vozišči. Policisti so na kraju dogodka ugotovili, da 74-letnik ni umrl zaradi posledic prometne nesreče, pač pa je šlo za naravno smrt, so za 24ur.com zapisali na Policijski upravi Celje.

Kot še poroča Večer, naj bi imel ZD Velenje po neuradnih informacijah sicer drugačno razlago dogodka, in sicer da se je občan sam odločil, da se pripelje sam. A uradnih pojasnil direktorja Zdravstvenega doma Velenje Janka Šteharnika zaenkrat ni. Kot je dejal tudi za N1, v zdravstvenem domu preverjajo podrobnosti, skušajo pridobiti tudi posnetek občanovih klicev in izjave vpletenih v ZD Velenje. Prav tako čakajo, kot je dejal, rezultate strokovne komisije, ki bo dogodek preverila.

So pa v zdravstvenem domu v Velenju za oddajo Svet na Kanalu A potrdili, da je bil gospod obravnavan in da mu je bila izdana napotnica na nadaljnjo obravnavo, da pa njegovo stanje ni bilo življenjsko ogrožajoče ter da ni bil izdan nalog za prevoz z reševalnim vozilom. Povedali so še, da prometna nesreča pacienta nekaj deset metrov pred zdravstvenim domom ni bila povezana z zdravstvenimi težavami, zaradi katerih je bil pacient obravnavan, ampak posledica drugih zdravstvenih težav.

Tudi velenjski župan Peter Dermol je za N1 dejal, da čaka poročilo, ki ga bodo pripravili v Zdravstvenem domu Velenje. Na vprašanje, ali imajo v občini kakšne težave z zagotavljanjem nujne medicinske pomoči oziroma reševalnimi vozili ponoči, pa je dejal, da po zagotovilih vodstva zdravstvenega doma ne. “V praksi pa vemo, kakšen je zdravstveni sistem v Sloveniji nasploh,” je dodal. Reševano vozilo bi moralo biti sicer v ZD Velenje na voljo vsako noč od 19. ure zvečer do sedme ure zjutraj.

Primer iz Velenja ponovno odpira vprašanje reorganizacije nujne medicinske pomoči. Glede na dokument, ki je zaokrožil decembra lani, bi mnogi kraji izgubili dežurnega zdravnika, urgentne ambulante pa bi ukinili. Ta načrt je med občinami in v javnosti sprožil precej nezadovoljstva, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa je takrat dejal, da ministrstvo za zdravje še ni sprejelo nobenega uradnega dokumenta o prenovi in da govorimo zgolj o delovnem gradivu, o katerem se bo stroka skupaj odločila do konca januarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.