Tudi letos brezplačno cepljenje proti gripi: ta sezona bi lahko bila aktivnejša

Slovenija 17. Okt 202214:50 0 komentarjev
cepivo, cepljenje
Foto: PROFIMEDIA

V Sloveniji se bo tudi letos mogoče brezplačno cepiti proti gripi, hkrati pa opraviti tudi cepljenji proti covidu-19 in pnevmokoknim okužbam. Čeprav se sezona gripe letos sicer še ni začela, na Centru za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo na možnost, da bo v letošnji sezoni gripe več kot v preteklih dveh letih.

Kot lani in predlani se s ponedeljkom tudi letos začenja cepljenje proti gripi, ki je brezplačno za vse prebivalce z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Cepljenje proti gripi se priporoča vsem, še posebej pa tistim s tveganjem za težji potek bolezni: starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, nosečnicam, manjšim otrokom in tistim z izrazito povečano telesno težo, je na današnji izjavi za medije povedala Nadja Šinkovec Zorko s Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Cepivo proti gripi vsebuje štiri antigene proti štirim različnim podtipom virusa, potreben pa je zgolj en odmerek. Le otroci, mlajši od devet let, ki še nikoli niso bili cepljeni proti gripi, so cepljeni z dvema odmerkoma. Zainteresirani naj se za cepljenje naročijo pri svojem osebnem zdravniku.

Nadja Šinkovec Zorko, cepljenje, gripa, nijz
N1/Uroš Kokol

Sočasno tudi cepljenje proti covidu-19 in pnevmokoknim okužbah

Kot je še omenila Šinkovec Zorko, je letos mogoče poleg cepljenja proti gripi opraviti še dve cepljenji, in sicer cepljenje proti covidu-19 ter cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Slednje je po novem brezplačno za starejše od 65 let in kronične bolnike.

Po navedbah NIJZ lahko bakterija pnevmokok lahko vnetje obnosnih votlin, vnetje srednjega ušesa, pljučnico, okužbo krvi in vnetje možganskih ovojnic (meningitis), hujše pnevmokokne okužbe pa se lahko končajo tudi s smrtjo.

Tudi tistim, ki proti covidu-19 še niso cepljeni ali imajo tveganje za težji potek bolezni, na NIJZ priporočajo, da v letošnji sezoni pridejo po svoj odmerek cepiva.

Pričakujejo aktivnejšo sezono

Sezona gripe se sicer še ni začela. Kot je dejala Šinkovec Zorko, so tako v Sloveniji kot v drugih evropskih državah doslej zabeležili zgolj posamezne primere, večje aktivnosti virusa pa še ne. Letošnja sezona pa bo lahko, kot je še dodala, aktivnejša kot prejšnja leta, še posebej v primerjavi s predlansko sezono, ko – v veliki meri zaradi omejitev za preprečevanja širjenja koronavirusa – pristojni v Sloveniji niso zabeležili niti enega primera.

Ker, kot je omenila Šinkovec Zorko, zanimanje za cepljenje proti gripi zadnjih nekaj let raste, so letos naročili nekoliko več odmerkov cepiva. To sezono je v Slovenijo prispelo 250 tisoč odmerkov cepiva proti gripi, lani pa je bilo razdeljenih – in porabljenih – 227 tisoč odmerkov.

Da je cepljenje proti gripi brezplačno, je po besedah Šinkovec Zorko zagotovo eden pomembnejših dejavnikov za vedno večjo priljubljenost cepljenja, zato upa, da bo tudi v prihodnjih letih ostalo brezplačno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!