Tudi v Evropi kmalu prvo zdravilo, ki upočasni razvoj Alzheimerjeve bolezni?

Slovenija 04. Jun 202320:30 0 komentarjev
Prvo zdravilo za Alzheimerjevo bolezen
Profimedia

Strokovnjaki pričakujejo, da bo zdravilo Lecanemab, ki upočasni propadanje možganskih celic pri pacientih z Alzheimerjevo boleznijo, kmalu odobreno tudi v Evropi. Ker letna terapija z njim stane okoli 25.000 evrov, je zelo pomembno, da se plača iz javnega denarja.

Prvo zdravilo za blaženje in zaviranje Alzheimerjeve bolezni Lecanemab, ki je v poskusni dobi pokazalo velik potencial, je v začetku leta odobril ameriški regulator (FDA), kmalu pa bo enako storila tudi evropska agencija za zdravila (EMA), pričakujejo strokovnjaki.

EMA je zahtevo za odobritev zdravila, ki ga proizvajata farmacevtski podjetji Biogen in Eisai, dobila prav na dan, ko ga je odobrila FDA, to je 6. januarja.

Po navedbah farmacevtskih podjetij naj bi to zdravilo v tretji fazi klinične študije pri bolnikih z zgodnjo obliko bolezni zmanjšalo upad kognitivnih in funkcijskih sposobnosti za 27 odstotkov. Odkritja, ki so jih raziskovalci zbrali v študiji na 1.795 prostovoljcih, so po mnenju mnogih znanstvenikov izjemnega pomena, saj so za bolnike s to boleznijo za zdaj na voljo le zdravila za blaženje simptomov.

Letna terapija z Lecanemabom naj bi stala okoli 25.000 evrov, zato je zelo pomembno, da jo plačajo javne blagajne. In zato je ključna odobritev regulatorja.

“Očisti smeti”

Zdravilo Lecanemab deluje kot protitelesa, ki aktivirajo imunske celice, da začnejo razgradnjo beljakovin amiloid, delovanje zdravila pojasnjuje britanski BBC. Beljakovine beta amiloid v kombinaciji z drugimi spremembami povzročajo odmiranje živčnih celic, kar je tudi vzrok za Alzheimerjevo bolezen, pa so na svoji spletni strani zapisali pri društvu Spominčica – Alzheimer Slovenija. Kot še dodajajo, vzroki za nastajanje teh sprememb niso znani.

Običajno se ta beljakovina po nastanku v telesu tudi razgradi, a pri Alzheimerjevi bolezni se iz neznanih razlogov nabira v možganih, kjer povzroča njihovo degeneracijo in demenco, je za hrvaško tiskovno agencijo Hina pojasnil švedski nevrogeriater Nenad Bogdanović.

Zdravila
Profimedia

Lecenemab “očisti te smeti”, je povedal. “Če jih očistimo pravočasno, sicer ne moremo popolnoma povrniti spomina, lahko pa v največji meri odložimo njegovo propadanje, propadanje spomina bi lahko tako zelo upočasnili, da bo posameznik umrl zaradi drugih bolezni.”

Na enak način deluje tudi zdravilo Donanemaba in njegov proizvajalec, podjetje Eli Lilly, je nedavno poročal o pozitivnih rezultatih testiranja, je opozoril Bogdanović. Tega zdravila sicer FDA še ni odobrila.

Samo v zgodnji fazi bolezni

Koliko časa bi moral pacient prejemati Lacenemab, še ni znano. Moral pa bi vsaj leto in pol dvakrat na mesec dobiti pol urno infuzijo, pojasnjuje Bogdanović.

Poudaril je še, da bo terapijo prejela samo približno petina bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo. Zdravljenje z Lecanemabom je namreč učinkovito, če se z njim začnejo zdraviti bolniki v zgodnji fazi bolezni, ko možgani še niso tako močno poškodovani.

To pa bi pomenilo, da bi morali ljudje zdravnika obiskati že ob prvih težavah s spominom, ti pa bi jih morali takoj poslati na dodatne preiskave, ki ugotavljajo, ali gre za Alzheimerjevo bolezen ali za drugo obliko demence. Kot piše BBC, trenutno le dva odstotka bolnikov prideta do teh preiskav.

Starostniki
simbolna fotografija (Profimedia)

Med študijo na bolnikih pa so se pokazali tudi stranski učinki zdravila Lecanemab. Pri 17 odstotkih udeležencev so se pojavila tveganja za možganske krvavitve, pri 13 odstotkih pa tveganja za otekanje možganov. Nekaj prostovoljcev je moralo jemanje zdravila prekiniti.

Kljub tveganjem pa strokovnjaki poudarjajo, da so ugotovitve pomembne tudi za nadaljnji razvoj zdravila. Kot je za BBC dejala doktorica Susan Kohlhaas iz organizacije Alzheimer’s Research UK, zdravilo nudi skromen učinek, vendar daje znanstveni skupnosti oporo in upanje, da bo naslednja generacija zdravil boljša.

O življenju z Alzheimerjevo demenco smo se pred časom pogovarjali s Polono Juh, ki je razvoj te bolezni upodobila v drami Še vedno Alice. Več lahko preberete in poslušate v članku Pogrešam sebe, kot sem bila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!