Tudi živali pozimi zebe. Kako ustrezno poskrbimo zanje?

Slovenija 17. Jan 202417:36 0 komentarjev
Pes na snegu
Foto: PROFIMEDIA

Tudi živali pozimi zebe, zato jih nikar ne puščajte dolgo na mrazu. Tistim, ki bivajo na prostem, pa zagotovite dobro izoliran prostor, hrano in svežo vodo, med drugim svetujejo na upravi za varno hrano.

V teh dneh se temperature, predvsem ponoči, gibljejo pod lediščem, zato Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) opozarja lastnike in skrbnike živali, naj ustrezno poskrbijo zanje.

Hišnim živalim, ki bivajo na prostem, je treba zagotoviti dobro izoliran prostor, kamor se lahko umaknejo pred mrazom in vetrom. Prav tako morajo imeti na voljo ustrezno hrano in vodo, to je treba zamenjati večkrat dnevno, saj lahko v posodi na prostem hitro zmrzne.

Pasje ute so primerne le, če so dobro izolirane, niso izpostavljene prepihu, so več prekatne in imajo v njih psi ustrezen material za ležišče, svetujejo na upravi za varno hrano.

“Za pasje mladiče, kratkodlake pse, male pse in hrte je zunanja namestitev v ekstremnih zimskih temperaturah povsem neprimerna,” opozarjajo. Če se pozimi odpravite z njimi na sprehod, poskrbite, da bo ustrezno zaščiten, saj so nekatere pasme bolj občutljive na mraz kot druge. Zaščitna oblačila naj prekrijejo izpostavljene dele, na katerih se pes hitro ohlaja. Prav tako je treba zaščititi njihove tačke z mazili ali nepremočljivimi nogavicami. “To našim štirinožnim prijateljem zagotavlja dodatno varnost in udobje v zahtevnih vremenskih pogojih,” izpostavljajo.

Medtem za pašne živali temperature postanejo ekstremne, ko se spustijo pod 10 stopinj pod lediščem, zato je ključnega pomena, da imajo vedno na voljo dovolj ustrezne krme, sveže pitne vode in so zaščitene pred močnim vetrom. Na voljo morajo imeti suh prostor ali suho mesto za počitek, najbolje v zaprtih prostorih.

Mačka na snegu
Foto: PROFIMEDIA

V obdobju hudega mraza je še posebej pomembno, da so živali čiste in suhe, opozarjajo na upravi za varno hrano. “Mokre in z blatom prekrite dlake namreč zmanjšujejo izolacijsko sposobnost, zato je redno vzdrževanje higiene ključno za ohranjanje njihovega zdravja v zahtevnih vremenskih pogojih. S temi ukrepi lahko lastniki zagotovijo pašnim živalim, da prebrodijo hladne temperature brez nepotrebnih težav in neugodnosti,” piše na strani uprave. 

Poskrbite za prostoživeče mačke

V hladnejših dneh je dobro pomisliti tudi na prostoživeče mačke. Če lahko, jim postavite suho in dobro izolirano zavetje, uporabite lahko hiško, ki so na voljo v trgovinah za živali, ali lesene zabojčke. Vse stranice morajo biti dobro izolirane, dno pa pokrijemo s senom.

“Zavetje lahko začasno postavimo tudi na pokriti verandi ali pod nadstreškom, kar muci zagotovo nekaj dodatnih stopinj prepotrebne toplote. Zavetje ne sme biti ne preveliko ne premajhno. Če je preveliko, ne bo zadrževalo toplote, ki jo mačka oddaja in jo bo težje ogrela,” svarijo v društvih za zaščito živali.

Nastavljajte jim hrano, predvsem brikete, ki ne zmrznejo, in vodo. Pozimi se premražene mačke rade zatečejo v avtomobile, še posebej pod pokrov motorja, kjer je toplo, in tam zaspijo. Zato preden prižgete avtomobil, vedno potolcite po pokrovu motorja. Tako mačkam lahko rešite življenje oziroma preprečite hude poškodbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!