Ukrajinski predsednik bo v petek nagovoril državni zbor

Slovenija 05. Jul 202214:07 > 15:16 12 komentarjev
Zelenski
Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo v petek prek videopovezave nagovoril državni zbor.

Poslanci in poslanke so pred 14 dnevi na skupnem zasedanju odbora za zunanjo politiko in odbora za zadeve EU podprli pobudo SDS, naj se ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega povabi, da nagovori slovenski državni zbor. V skladu z odločitvijo je nato predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v Kijev poslala uradno povabilo.

Po informacijah N1 naj bi ukrajinski predsednik poslanke in poslance nagovoril ob 10. uri. Slovenska in ukrajinska stran se le še dogovarjata za nekatere podrobnosti. Vodje poslanskih skupin so bili s tem seznanjeni danes, po koncu seje kolegija predsednice državnega zbora. Prvo je sicer o tem, da bo Zelenski v petek nagovoril DZ, poročalo Delo.

Odkar se je začela ruska invazija na Ukrajino, je ukrajinski predsednik nagovoril poslance številnih zahodnih držav, med njimi ZDA, Združenega kraljestva, Nemčije, Francije, Avstralije, pa tudi Japonske. Državni zbor naj bi bil eno redkih zakonodajnih teles v EU, ki ga Zelenski še ni nagovoril.

Z Zelenskim se je nedavno slišal tudi slovenski premier Robert Golob. Kot je takrat na Twitterju zapisal ukrajinski predsednik, mu je čestital za imenovanje in izrazil hvaležnost Sloveniji, da je pripravljena podpreti dodelitev statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji Ukrajini. Golob pa je Zelenskemu zagotovil, da se, čeprav je prišla nova vlada, odnos Slovenije do Ukrajine ni spremenil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje