V izolski marini znova vonj po nafti in oljni madeži v morju

Slovenija 29. Avg 202309:32 7 komentarjev
marina izola
BOBO

Iz izolske marine znova poročajo o oljnih madežih, ki jih je v morje očitno spralo ponedeljkovo močno deževje. Že decembra je namreč iz cisterne izolskega hotela Delfin izteklo približno 30.000 litrov nafte. Dolgo ni bilo jasno, kam se je nafta "ujela", nato pa je Arso z Geološkim zavodom izvrtal 14 vrtin in v štirih nafto tudi našel. A ker sanacija očitno še vedno – več kot osem mesecev po izlitju – ni končana, je nafta znova pristala v morju.

Po včerajšnjem hudem neurju, zaradi katerega so se številne ulice v slovenski Istri spremenile v potoke, so se v izolski marini znova pojavili oljni oziroma naftni madeži. Kot so sporočili iz hotela Delfin, so nemudoma obvestili agencijo za okolje in izolsko občino.

“Mi smo na to ves čas opozarjali, torej, da bo ob večjih nalivih, v morju tudi več nafte,” pravi direktor Portinga Vladimir Gavran. Za N1 je povedal, da so madeže zdaj z baražami zajezili, a opozarja, da to ni rešitev na dolgi rok. “Rešiti bi morali situacijo na samem kraju razlitja,” dodaja.

Črpanje nafte iz vrtin, ki jih je Arso skupaj z Geološkim zavodom zvrtal, po njegovem mnenju ni dovolj. “Saj niti ne vemo, koliko litrov je izteklo. Težko nekaj saniraš, če sploh ne veš, kakšna je količina nafte,” opozarja Gavran. Še vedno je namreč jasno samo to, da je prostornina cisterne 50.000 litrov, pri količini dejansko razlite nafte (30.000 litrov) pa naj bi šlo le za oceno.

Gavrana skrbi tudi, da je nafta od decembra, ko je prišlo do razlitja, pa do danes že dodobra prepojila zemljino. “Če bo prišlo do plime ali pa poplav, se lahko zgodi še kakšno presenečenje,” pravi zaskrbljen in dodaja, da bi pristojni situacijo morali reševati z bolj učinkovitimi ukrepi.

Spomnimo, da je nafta iz cisterne izolskega hotela Delfin iztekla že decembra, oljni madeži pa so se pojavili teden po tem, ko so v hotelu naročili servis cisterne. Tega je opravilo podjetje SRM Pečar iz Kopra, serviser pa naj bi slabo zatisnil ventil. Kurilno olje je zato začelo pronicati, sprva iztekati v bližnji meteorni jašek, nato pa v morje. Ko so v hotelu to ugotovili, so znova poklicali podjetje SRM Pečar, serviser je ventil zatisnil, a kaj ko je nafta iz cisterne iztekala že teden dni.

Vodstvo hotela je marino najprej mirilo, da gre le za okoli 100 litrov nafte, a se je med prvomajskimi prazniki, ko je močno deževalo, zgodba z oljnimi madeži znova ponovila. “Šele takrat so nam v hotelu povedali, da gre v resnici za okoli 20.000 litrov nafte, nato se je izkazalo, da je izteklo 30.000 litrov nafte, zato je na mestu vprašanje, kaj se dogaja,” je že maja zgrožen opisoval Gavran. “To je, milo rečeno, neodgovorno.”

marina izola
Porting

Arso in izolska občina sta za izlitje izvedela med zadnjimi, dolgo tudi ni bilo jasno, kje se je iztekla nafta “ujela”, nato pa je Arso pol leta po izlitju skupaj z Geološkim zavodom Slovenije zvrtal 14 vrtin, v štirih pa nafto tudi našel.

Koliko nafte bo Arso moral počrpati, ni jasno. Kot so pred časom za N1 pojasnili na agenciji, je namreč kurilno olje v naravi podvrženo izhlapevanju in mikrobiološki razgradnji, ki je odvisna od več dejavnikov, in sicer od temperature do vsebnosti kisika in razpoložljivost hranil za mikroorganizme. Do zdaj so počrpali 2.400 litrov kurilnega olja, 2.800 litrov zaoljene, torej onesnažene vode, odstranili pa so tudi pet kubičnih metrov onesnažene zemljine.

Medtem pa v hotelu Delfin mirijo, da na vrtinah še vedno potekata sanacija in črpanje kurilnega olja, ker naj bi do ponedeljkovega izlitja nafte prišlo preko meteornega kanala, pa obljubljajo, da bodo vse sile usmerili v sanacijo slednjega. “Verjamemo, da bomo zadevo ustrezno in hitro sanirali, žal pa so včerajšnje ekstremne vremenske razmere verjetno razlog, da je kurilno olje ponovno izteklo v morje,” so dodali.

Inšpektorat: Postopek bo zaključen, ko bo hotel izpolnil vse obveznosti

Okoljski inšpektor je hotelu Delfin še preden so se v ponedeljek znova pojavili oljni madeži naložil, da mora popraviti načrt ravnanja z nevarnimi tekočinami in zagotoviti akreditiranega izvajalca, ki bo rezervoar oziroma cisterno občasno pregledal.

“Hotel Delfin je inšpektorja obvestil, da je izpolnil zahteve, katerim je rok iz odločbe že potekel. EKO-TECH je opravil meritve, izdelal je tudi nov načrt ravnanja z nevarnimi tekočinami, evidenco o skladiščenju, kontrolno listo pregledov rezervoarja in druge opreme, poročilo o kontroli tesnosti rezervoarja in poročilo o preizkusu cevovodov,” so za N1 pojasnili na Inšpektoratu za okolje in energijo. Dodali so, da bo inšpekcijski postopek zaključen, ko bodo v hotelu izpolnili vse obveznosti.

Po neuradnih informacijah naj bi sicer oljne madeže zaznali celo izven akvatorija izolske marine: kakšen kilometer stran od obale pa tudi v bližini pristanišča Komunale Izola. Tja naj bi jih naplavila podzemna voda. Ali to drži, smo vprašali tudi komunalo, odgovor še čakamo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje