Na Koroškem evakuirali nekaj prebivalcev, v občini Črna odneslo cesto

Slovenija 29. Avg 202306:55 0 komentarjev
Naselje Topla v občini Črna.
Naselje Topla v občini Črna. (Foto: Dani Kropivnik/FACEBOOK)

Slovenijo je v ponedeljek prešel nevihtni pas, ki se je od slovenske Istre pomikal proti vzhodu države. Neurja so med drugim znova zajela območje Koroške. V Črni na Koroškem so se iz previdnosti evakuirali nekateri prebivalci Spodnjega Javorja, prebivalci območja Lom pri Mežici in družina iz občine Prevalje. V naselju Topla je voda odnesla cesto, sicer pa dežurne službe niso zaznale večjih intervencij. Razmere se umirjajo. V Zgornji in Spodnji Savinjski dolini pa neurje ni povzročilo skoraj nobene škode.

Slovenijo so v ponedeljek še drugič v avgustu zajele močne padavine. Prehod vremenske fronte je tako znova prinesel nalive in neurja. Nevihtni pas padavin se je zvečer selil proti vzhodu in severu države, neurja so zajela tudi Koroško, ki je bila ena najbolj prizadetih območij prve avgustovske ujme.

V Črni na Koroškem so se iz previdnosti iz domov umaknili nekateri prebivalci Spodnjega Javorja. Gre za kraj ob vstopu v Črno iz šoštanjske smeri. Po besedah županje Romane Lesjak se je deževje ponoči umirilo. Kot je dejala za Radio Slovenija, so jim padavine v glavnem prizanesle, je pa poplavljenih nekaj kleti. Pred nevarnostjo so umaknili tudi družino z občine Prevalje ter prebivalce z območja Lom pri Mežici, ki naj bi jih ogrožal plaz.

Znova je poplavilo mežiško podjetje Cablex, v občini Črna v naselju Topla pa je voda odnesla cesto, ki je bila poškodovana že v ujmi na začetku meseca. Zaradi plazenja sta preventivno zaprti cesti med Dravogradom ter Ravnami na Koroškem in krajem Libeliče. “S strahom smo pričakovali te nalive, ki so se začeli okoli 19. ure najprej v Zgornji Mežiški dolini, nato pa tudi v ostalih delih regije, a k sreči ni bilo hujšega,” je povedal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič. Gasilci so bili aktivirani po vsej Mežiški dolini do Dravograda in Slovenj Gradca, kjer je voda zalila nekaj kleti.

V Zgornji in Spodnji Savinjski dolini neurje ni povzročilo škode

V Zgornji in Spodnji Savinjski dolini pa neurje ni povzročilo skoraj nobene škode. Na tem območju ni bilo veliko dežja, malo je grmelo, vodotoki pa niso preveč porasli. Ponekod so imeli šest do sedem gasilskih intervencij, predvsem zaradi zalitih kletnih prostorov in naraslih meteornih vod, a so zadeve gasilci zelo hitro sanirali. Kot je povedal župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik, se trenutno ukvarjajo s pridobitvijo težke mehanizacije od lokalnih podjetij. Danes tako pričakujejo večje število bagerjev in tovornjakov za čiščenje struge Savinje, nadaljujejo tudi dela za vzpostavitev normalnih cestnih povezav.

Od regijskega štaba civilne zaščite so zahtevali, da bi ekipi iz Republike Srbske in Slovaške, ki pomagata na terenu, ostali še nekaj časa, saj gre za zelo dobro izurjeni ekipi. Župan Luč Klavdij Strmčnik je dejal, da nadaljujejo z gradnjo podpornega zidu na cesti proti Ljubnem ob Savinji. Cesta proti tej občini je zasilno prevozna, skrbijo jih skale nad cesto, kjer se je sprožil plaz, zato je treba to območje čim prej očistiti. Strmčnik je izrazil upanje, da bodo omenjeno cesto v petek odprli za šolske prevoze. Dodal je, da je še vedno motena oskrba trgovin z živilskimi izdelki zaradi neprevoznosti cest. Za braslovškega župana Tomaža Žoharja pa so največja prioriteta intervencijska dela v rečnih strugah, ki so ponekod precej poškodovane.

Evakuacije na Gorenjskem

Tudi na Gorenjskem so v ponedeljek stekle evakuacije. Na podlagi evakuacijskega načrta so evakuirali približno deset prebivalcev Škofje Loke, prav tako so na varno prestavili nekaj živine ter mehanizacijo, je v ponedeljek povedal škofjeloški župan Tine Radinja. V Kamniku pa so pravočasno evakuirali tri družine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!