V lekarnah brez mask, zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu brez pogoja PCT

Koronavirus 07. Maj 202212:29 > 17:18 1 komentar
Covid oddelek
Matej Povše/UKC LJ

Vlada je na dopisni seji sprostila nekatere ukrepe. Zaposlenim v zdravstveni dejavnosti in dejavnosti socialnega varstva ni več treba izpolnjevati pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT). V lekarnah prav tako ni več obvezna uporaba zaščitnih mask.

Vlada je na dopisni seji na predlog ministrstva za zdravje sprejela odlok, ki spreminja pravila glede pogoja PCT in mask v lekarnah.

Kot so sporočili, sprejeti odlok v skladu s priporočili strokovne svetovalne skupine ministra za zdravje, ki jo vodi infektologinja Mateja Logar, določa, da glede na ugodnejšo epidemiološko sliko in značilnosti različice omikron, zaposlenim v zdravstveni dejavnosti in dejavnosti socialnega varstva ni več treba izpolnjevati pogoja PCT za opravljanje dela. Še vedno pa je v zdravstveni dejavnosti in dejavnosti socialnega varstva obvezno nošenje mask. Prav tako ostaja pogoj PCT obvezen za obiskovalce v bolnišnicah in v nastanitvenih enotah socialnega varstva.

Prav tako je vlada danes odločila, da uporaba zaščitne maske ni več obvezna v lekarnah. Odlok je bil danes objavljen v uradnem listu in bo začel veljati v nedeljo.

Že sredi aprila pa je vlada odpravila obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, torej v trgovinah, barih, restavracijah, na avtobusih, kinih, gledališčih … Zaščitne obrazne maske v zaprtih javnih prostorih sicer ostajajo kot priporočilo. Predlog za odpravo tega ukrepa je takrat podala strokovna skupina pod vodstvom Mateje Logar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje