V Ljubljani se začenja poletna šola logike, jezika in računalništva

Slovenija 31. Jul 202307:55 0 komentarjev
Fakulteta za računalništvo in informatiko
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani se bo z otvoritveno slovesnostjo začela 34. Evropska poletna šola logike, jezika in računalništva – ESSLLI 2023, ki bo potekala vse do 11. avgusta. V dveh tednih se bo v okviru šole zvrstilo 53 seminarjev in delavnic, udeležilo pa se je bo 450 udeležencev z vsega sveta.

Dvotedenska poletna šola ima dolgo tradicijo, saj poteka že od leta 1989 vsakič v drugem evropskem mestu. Letošnjo poletno šolo organizirata Fakulteta za računalništvo in informatiko (FRI UL) in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani (FF UL), v sodelovanju s Slovenskim društvom za jezikovne tehnologije in Slovenskim društvom Informatika.

Kot sta pojasnila vodja organizacijskega odbora ESSLLI 2023 Slavko Žitnik s FRI UL ter Špela Vintar s FF UL, je šola namenjena predvsem magistrskim in doktorskim študentom, mlajšim raziskovalcem, pa tudi zaposlenim v visokotehnoloških podjetjih, ki se ukvarjajo z obdelavo naravnega jezika ali jezikoslovjem.

Letošnje izvedbe poletne šole se bo po navedbah Žitnika in Vintar udeležilo približno 450 udeležencev iz 37 držav. V obeh tednih bo 50 mednarodnih predavateljev iz 23 držav izvedlo 49 tedenskih tečajev, štiri delavnice ter štiri večerna plenarna predavanja pomembnih tujih in domačih raziskovalcev, ki so odprta širši javnosti.

Letošnje tematike poletne šole se osredotočajo na velike jezikovne modele, omejitve umetne inteligence in obdelave naravnega jezika ter semantiko in verjetnostne lastnosti jezikovnih tehnologij, kot sta na primer strojno prevajanje in prepoznavanje govora. Bolj teoretična skupina predavanj pa se osredotoča na logiko ter matematično modeliranje jezika.

Poletna šola se bo z otvoritveno slovesnostjo začela danes ob 18.45, tri dni po koncu Evropske poletne šole umetne inteligence (ESSAI), ki je od 17. avgusta prav tako potekala na FRI UL. Obe šoli podpira Evropsko združenje za umetno inteligenco, ključna vsebinska razlika med njima pa je, da je ESSLLI usmerjen v ožje področje umetne inteligence, ki se ukvarja z obdelavo naravnega jezika, semantičnimi tehnologijami in jezikom, sta še povedala Žitnik in Vintar.

Častni nagovor na današnji otvoritvi bo imela državna sekretarka na ministrstvu za digitalno preobrazbo, ki vodi medresorsko skupino za jezikovne vire in tehnologije, Aida Kamišalić Latifić.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!