V Mariboru ambulanta za neopredeljene od ponedeljka: kakšen bo delovni čas

Slovenija 13. Jan 202316:36 0 komentarjev
Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor
Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor/FACEBOOK

V Mariboru bodo prvo ambulanto za neopredeljene paciente odprli v ponedeljek. Delovni čas ambulante je v ponedeljek, četrtek in petek popoldne, v torek in sredo dopoldne ter v soboto ves dan.

V Zdravstvenem domu (ZD) Maribor bodo prvo ambulanto za paciente brez izbranega družinskega zdravnika po novih napovedih odprli v ponedeljek. Delovala bo v prostorih na Ulici kneza Koclja 11. Prav tako v ponedeljek bosta predvidoma začeli delovati takšni ambulanti med drugim tudi v Velenju in Celju.

Odprtje ambulante, kakršne vzpostavljajo v več slovenskih javnih zdravstvenih zavodih, kjer zaradi pomanjkanja zdravnikov ni možno izbrati splošnega osebnega zdravnika, so v Mariboru sprva napovedovali za danes. A so nato odprtje zaradi čakanja na ureditev tehnične podpore na državni ravni prestavili.

Danes so iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor sporočili, da bo ambulanta začela delovati v ponedeljek. Delovni čas ambulante je v ponedeljek, četrtek in petek popoldne, v torek in sredo dopoldne ter v soboto ves dan. “Ambulanta je namenjena pacientom, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, potrebujejo pa zdravstveno oskrbo, ki ne sodi v nujno obravnavo,” izpostavljajo v zdravstvenem domu.

Preberite še: V Celju od ponedeljka ambulanta za neopredeljene, v Idriji nadomestna ambulanta

Paciente prosijo, da spremljajo aktualna navodila na njihovi spletni strani. Za informacije, prijave in termin pregleda bo ambulanta dosegljiva prek spletne aplikacije, telefona, klasične pošte ali osebno.

Po besedah direktorja zdravstvenega doma Jerneja Završnika ne pričakujejo velikega navala prvi dan delovanja ambulante, čeprav je brez izbranega zdravnika na njihovem območju okoli 6000 ljudi.

Za ZD Maribor je predvidenih šest ambulant. Vzpostavljanje teh ambulant je po direktorjevih besedah predvideno tako, da se vsaka naslednja vzpostavi takrat, ko bo v prejšnji opredeljenih toliko pacientov, da zadostijo 1895 količnikom.

Preberite še: Kako bo potekalo naročanje v ambulantah za neopredeljene?

Na odprtje teh ambulant se pospešeno pripravljajo tudi drugod po Sloveniji, še posebej po tistem, ko so na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) uspeli vzpostaviti tehnično podporo. Z omenjeno prilagoditvijo je od četrtka v informacijskem sistemu mogoče opredeljevati paciente na ambulanto, in ne le na posameznega zdravnika kot doslej.

Prav tako v ponedeljek bo med drugim začela delovati ambulanta za neopredeljene paciente v Zdravstvenem domu Velenje. “Namenjena je vsem zavarovanim osebam, starejšim od 19 let, ki nimajo ali pa so ostali brez izbranega osebnega zdravnika. Ordinacijski čas ambulante bo objavljen na spletni strani ZD Velenja,” so sporočili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!