V Mariboru odprli prostore vladnega urada za demografijo

Slovenija 12. Apr 202217:34 1 komentar
Bobo

Vladni urad za demografijo je danes na mariborskem Trgu Leona Štuklja odprl svoja vrata. Urad je vlada z odlokom ustanovila oktobra 2020, pričetek njegovega delovanja pa je večkrat prestavila. Sprva je bilo predvideno, da bo urad vodil minister brez listnice, pozneje so odlok spremenili in zapisali, da bo urad vodil direktor, odgovoren vladi. Oktobra lani je bil za vršilca dolžnosti direktorja urada imenovan Danilo Lončarič.

V Mariboru so slovesno odprli prostore vladnega urada za demografijo. Po besedah premierja Janeza Janše je bil ta urad ustanovljen, ker ima Slovenija “strateški problem, ki se ga je dolgo časa zanemarjalo” in za reševanje katerega je po njegovih ocenah potreben sistemski pristop, ki usklajuje številne politike.

“Še leta 1950 se je v Sloveniji rodilo več kot 35.000 otrok. V zadnjih letih je ta številka padla pod 20.000 … To je verjetno najbolj nazorna razlaga tega, zakaj smo danes tukaj. Če Slovenija ne bi imela demografskih problemov, potem tudi urada za demografijo ne bi potrebovala,” je v nagovoru zbranih na slovesnosti povedal Janša.

Po njegovih besedah je “za korenite obrate v smislu demografskega booma treba spremeniti miselnost v glavi”, pa tudi materialne pogoje. “Tega ni mogoče doseči čez noč,” je dodal.

Izpostavil je, da je slovenska ženska z otroki po evropski statistiki najbolj obremenjena v Evropi. Poleg službe in skrbi za otroke je na njej po Janševih besedah med drugim tudi skrb za starejše, ki čakajo na prosto mesto v institucionaliziranem varstvu. “Zato smo v zadnjih dveh letih zagnali investicijski krog, ki odgovarja na potrebe vseh generacij,” je dejal.

Vlada po premierjevih besedah gradi domove za starejše, šole in vrtce, dela tudi na centralizaciji države. “Ker ni vseeno, kje se rodiš; v Ljubljani ali na Goričkem. Pomembno je, ali lahko iščeš delovno mesto doma ali drugje,” je povedal.

Pomembno sporočilo novoustanovljenega urada je po njegovih besedah tudi to, “da ni nujno, da so vse državne institucije v Ljubljani”. To velja tudi za raziskovalne institucije, je dodal.

Urad za demografijo je vlada po besedah vršilca dolžnosti direktorja Danila Lončariča ustanovila “za spodbujanje, koordiniranje in usmerjanje aktivnosti demografskega preporoda Slovenije”. “Spoprijemanje z demografskimi spremembami in demografskimi izzivi, ki jih doživljamo v tem času in ki nas čakajo v prihodnje, mora biti strateško, celostno in vztrajno,” je dejal.

Po njegovih besedah je med drugim treba krepiti medgeneracijski dialog, medgeneracijsko sodelovanje in sobivanje. “Spodbujanja družinskega življenja, lepote materinstva in očetovstva ter spodbujanja veselja do življenja je bilo v naši družbi očitno premalo. Zgodovina je pokazala, da na področju rodnosti ni primerljive alternative kot družina, materinstvo in očetovstvo,” je še dejal Lončarič.

Med cilji urada so navedeni še skladni regionalni demografski razvoj, ustvarjanje pogojev, da bodo mladi ostali v Sloveniji, vrnitev izseljenih Slovencev v domovino ter nadzorovane migracije in integracija.

Sklad ima prostore v objektu nekdanje Probanke na Trgu Leona Štuklja, kamor je bila načrtovana tudi selitev mariborske upravne enote. Župan Saša Arsenovič je v nagovoru označil dejstvo, da ima urad sedež v Mariboru, za “kamenček v mozaiku decentralizacije države”. Verjame, da bodo temu sledili še drugi.

Urad za demografijo je vlada z odlokom ustanovila oktobra 2020, začetek uporabe odloka in s tem delovanja urada pa večkrat prestavila. Sprva je bilo predvideno, da bo urad vodil minister brez listnice, pozneje so odlok spremenili in zapisali, da bo urad vodil direktor, ki bi bil odgovoren vladi. Oktobra lani je bil za vršilca dolžnosti direktorja urada imenovan Lončarič.

Po poročanju časnika Večer je bila za namestnico direktorja imenovana nekdanja poslanka SLS Jasmina Opec Vöröš. Svoje pisarne imajo v novem uradu tudi Aleš Primc, Franci Donko, Jon Petek, Gašper Pečar in Andreja Potočnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje