V misiji EU za usposabljanje ukrajinskih sil bodo sodelovali slovenski vojaki

Slovenija 09. Dec 202212:00 4 komentarji
Slovenska vojska
Borut Zivulovic/BOBO

Odbora DZ za obrambo in zunanje zadeve sta se danes seznanila z namero o sodelovanju Slovenije v misiji Evropske unije za vojaško pomoč v podporo Ukrajini (EUMAM). Kot je po seji dejal predsednik odbora za obrambo Martin Premk, bo v misiji predvidoma sodelovalo največ 30 pripadnikov slovenske vojske, usposabljanja pa ne bodo potekala v Sloveniji.

Po pojasnilih Martina Premka misija Sloveniji ne prinaša dodatnih stroškov niti ne predstavlja kakršnekoli varnostne grožnje. Poslanec Gibanje Svoboda ni navedel držav, v katerih bodo delovali slovenski vojaki, dejal je zgolj, da bodo usposabljanja potekala v državah članicah unije.

V misijo, ki bo predvidoma trajala dve leti, bo vključeno največ 30 vojakov, je povedal Premk, več podrobnosti o njihovi napotitvi pa ni podal.

Misija, ki so jo države članice uradno zagnale sredi novembra, bo nudila urjenje tako na ravni posameznikov kot tudi enot do ravni brigade. Uriti nameravajo tudi posebne enote. Obenem bo zagotavljala usklajevanje aktivnosti držav članic, ki že usposabljajo ukrajinske vojake. Odprta bo tudi za sodelovanje tretjih držav.

Mandat misije, za katero je zaprosila Ukrajina, bo sprva trajal dve leti, namenjenih pa ji bo 106,7 milijona evrov za skupne stroške usposabljanja do 15.000 ukrajinskih vojakov.

Viri pri EU navajajo, da bo misija imela dve večnacionalni poveljstvi, in sicer na Poljskem in v Nemčiji. Dodali so, da bo EU zagotovila tudi 16 milijonov evrov za opremo in strelivo za namen urjenja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje