V prezasedenem mariborskem zaporu izbruhnila epidemija garij

Slovenija 27. Mar 202418:26 2 komentarja
mariborski zapor
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Razmere v prezasedenem mariborskem zaporu so se v zadnjem mesecu še poslabšale, saj je v ustanovi izbruhnila epidemija garij. Kot je za N1 povedal vodja sindikata tamkajšnjih pravosodnih policistov Žarko Gunjič, ima garje trenutno okoli 10 zapornikov, okoli 50 oseb je zaradi tesnega stika z obolelimi v izolaciji.

V ponedeljek, 11. marca, se je v mariborskem zaporu pojavil prvi primer garij. Več kot dva tedna kasneje ima garje že okoli 10 zapornikov, 50 oseb pa je zaradi tesnega stika z obolelimi v izolaciji.

Kot je za N1 povedal predstavnik sindikata pravosodnih policistov Žarko Gunjič, so garje med zaporniki povzročile še dodatno nelagodje in razdražljivost. V prezasedenem zaporu so se tako nevzdržne razmere, kot je stanje pred mesecem opisal Gunjič, ob pojavu bolezni še poslabšale.

Paciente v zaporu je že prvi dan izbruha v zaporniški ambulanti pregledal zdravnik in jim predpisal blaženje simptomov z mazilom, ki pa ga nekateri zaporniki ne želijo uporabljati. Gunjič je ob omembi zdravstvene oskrbe dodal, da je pravosodne policiste presenetil “pavšalni odziv” na pojav bolezni.

mariborski zapor
Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Pravosodni policisti prejeli navodilo, naj sami poiščejo informacije

V sindikatu pričakujejo bolj jasna navodila glede tega, kako naj predstavljene postopke s strani vodstva prenesejo v prakso.”Jasno nam je, da se morajo vzmetnice za 72 ur shraniti v plastične vreče, da pršice poginejo, a nikomur ni jasno, kdo naj to naredi, kako, kje naj dobimo 50 rezervnih vzmetnic,” je opisal. Spomnil je, da pravosodnih policistov že tako primanjkuje.

Še ena težava, ki je nastala ob pojavu garij, je sledenje stikom, saj zaposleni zaradi varovanja osebnih podatkov ne vedo, kdo izmed zapornikov je bolan in kdo ne, epidemijo pa je tako težje nadzorovati, je tudi dejal Gunjič.

“Eno izmed navodil je bilo tudi, naj pravosodni policisti glede postopkov sami poiščemo informacije,” je bil predstavnik sindikata tudi kritičen do zdravniškega odziva in dodal, da so se navodila glede postopanja spreminjala vsake dva dni. Ko so se z dvomi obrnili na vodstvo mariborskega zapora, naj bi jim tam odgovorili, da so prejeli vse potrebne informacije.

Na upravo za izvrševanje kazenskih sankcij smo glede pojava garij v mariborskem zaporu tudi sami naslovili več vprašanj. Na odgovore še čakamo. Prav tako smo poskušali stopiti v stik z zdravnikom v mariborskem zaporu, a zaenkrat neuspešno.

Garje
Reakcija na izločke pršice, ki povzroča garje  (Foto: PROFIMEDIA)

Kaj so garje?

Garje so parazitska nalezljiva kožna bolezen, ki jo povzroča majhna pršica. Oboleli ob okužbi na koži dobijo srbeče izpuščaje. Pri ljudeh, ki so okuženi prvič, se znaki bolezni pojavijo v dveh do šestih tednih, pri tistih, ki so srbečico že imeli, pa v nekaj dneh po okužbi.

Garje lahko dobi vsak, okužba pa se prenaša predvsem s telesnim stikom. Prenos posredno z uporabo perila, brisač ali posteljnine zbolelega je manj verjeten, toda možen pri bolnikih s krustozno obliko garij, ki so zaradi velikega števila pršic  zelo kužni, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

S prezasedenostjo zaporov se Slovenija spopada že več let. Nova pravosodna ministrica Andreja Katič se je ravno danes udeležila kolegija generalnega direktorja Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij z direktorji vseh zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnega doma, na katerem so govorili o prezasedenosti in kadrovski problematiki. Ministrica je po koncu sporočila, da je ureditev razmer v zaporih med njenimi prednostnimi nalogami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje