SD: notranja trenja, razčiščevanje očitkov in poskus strnitve vrst

Slovenija 05. Maj 202207:14 > 16:16 7 komentarjev
Fajon Švarc Pipan
Tanja Fajon in Dominika Švarc Pipan (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Predsedstvo SD bo danes razpravljalo o pogajanjih za vstop v vladno koalicijo in ministrskih kandidatih. Hkrati bodo spregovorili tudi o razočaranju, ki ga je v stranko prinesel volilni rezultat, in odgovornosti vodstva zanj. Tako je pričakovati tudi razčiščevanje nekaterih očitkov in poskus strnitve vrst pred vstopom v vlado.

Nezadovoljstvo se v stranki pojavlja že vse od volitev, ki so stranki prinesle le sedem poslanskih sedežev. Po volitvah je prav zaradi tega odstopil podpredsednik SD Jernej Pikalo z besedami, da ima sam visoke standarde politične kulture. Pikalo po neuradnih informacijah v svojem stališču do slabega rezultata stranke na volitvah ni osamljen. Del stranke namreč meni, da bi moralo odstopiti vodstvo SD, k takšnemu premisleku pa bi lahko pripomogel tudi volilni rezultat podpredsednikov SD Matjaža Nemca, Andreje Katič in Dominike Švarc Pipan, ki niso bili izvoljeni v DZ. Tudi predsednica stranke Tanja Fajon je parlamentarni prag prestopila s šestim najslabšim rezultatom po absolutnem številu glasov med vsemi poslanci.

Dodatno se je zaiskrilo ob omenjanju Švarc Pipan kot možne kandidatke za pravosodno ministrico. Nekateri so ji očitali, da se za ta položaj pogaja mimo stranke, kar je sama v zapisu na Facebooku označila za “mešetarjenje in nož v hrbet znotraj lastnih vrst”. Ob tem je dodala, da se zapis ne nanaša na vodstvo stranke ter da ima predsednica Tanja Fajon njeno polno zaupanje.

Ne glede na kritike v stranki vendarle prevladuje podpora vstopu SD v koalicijo z Gibanjem Svoboda, Fajon je v koalicijska pogajanja vstopila z mandatom kolegija predsednice stranke. Po neuradnih informacijah naj bi se v SD pogajali za štiri ministrska mesta, za zdaj pa naj bi bilo gotovo le, da se Fajon nasmiha mesto zunanje ministrice. Predsedstvo SD bo danes določilo tudi časovnico internih postopkov za vstop v vlado.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje