V Slovenijo je prišlo 19 Afganistancev

Slovenija 03. Sep 202120:02 > 23:42 0 komentarjev
Na Kosovo prispeli prvi begunci iz Afganistana
Zana Cimili/N1

Na letališče na Brniku je pozno zvečer pripotovalo 19 Afganistancev, ki so v Afganistanu sodelovali z evropskimi institucijami, je poročal POP TV. Gre za dva posameznika in tri družine.

Poleg družin dveh afganistanskih tolmačev Slovenske vojske (ena je že v Slovenijidruga na evakuacijo iz Kabula še čaka) je po kvoti, kot so si jo razdelile članice EU, v Slovenijo prispelo še pet Afganistancev z družinami, ki so v Afganistanu pomagali evropskim institucijam. POP TV je poročal, da je 19 Afganistancev na letališču na Brniku pristalo pozno zvečer.

Kot smo na N1 razkrili ta teden, gre za pet sodelavcev in članov njihovih družin. Eden od njih je bil v Afganistanu upravni delavec v diplomaciji, ostali štirje so delali na področju logistično-tehnične pomoči. Afganistance naj bi po poročanju POP TV odpeljali na varno lokacijo.

Z ministrstva za zunanje zadeve, ki koordinira prihod Afganistancev v Slovenijo, pa so za N1 povedali, da zaradi izjemno občutljivega psihosocialnega položaja, v katerem se nahajajo afganistanski državljani, datuma njihovega prihoda in kraja njihovega bivanja ne morejo posredovati.

Dva posameznika in tri družine, skupaj je v Slovenijo prišlo 19 ljudi, je na prevoz za Slovenijo čakalo v Španiji. Ta po neuradnih informacijah pritiska na evropske države, naj se podvizajo pri premestitvi ljudi. Kot smo poročali ta teden, naj bi slovenska vlada sklepe o izdaji dovoljenj za bivanje tem družinam izdala predvidoma v tem tednu.

Pravna podlaga za njihovo bivanje v Sloveniji naj bi bil 51. člen zakona o tujcih, kar pomeni, da se bodo lahko tukaj kot tujci zaposlili, šolali otroke, da bodo imeli pravico do stanovanja, če za preživetje ne bi imeli denarja, jim po zakonu o tujcih pripada pravica do nujnega zdravstvenega varstva in do izplačila denarne pomoči, ki jo izplačuje pristojni center za socialno delo.

Zanimalo jih je, ali bodo morali ostati v Sloveniji

Vendar so po informacijah N1 nekateri od teh, ki so v Španiji čakali na premestitev v Slovenijo, že spraševali, ali bodo morali v Sloveniji ostati ali pa lahko gredo od tod v kakšno drugo evropsko državo, kjer imajo sorodnike.

Poznavalci neuradno pravijo, da je to, ali bodo tukaj ostali ali hoteli naprej, odvisno predvsem od tega, ali se bodo v Sloveniji lahko počutili doma, ali bodo lahko delali, šolali svoje otroke, si skratka tukaj uredili mirno in varno življenje. Če bo kdo hotel drugam, bo s potnim listom – tudi slovenskim za tujce, če svojega nima več – lahko odšel v druge države, če ga bodo sprejele.

Dovoljenje za bivanje na podlagi 51. člena zakona o tujcih je slovenska vlada izdala tudi v primeru šestčlanske družine tolmača, ki je v Afganistanu pomagal Slovenski vojski. Družina je 21. avgusta pristala na brniškem letališču, po informacijah N1 pa člani družine trenutno prestajajo obvezno karanteno zaradi epidemije covida-19.

Druga družina še vedno v Afganistanu

V Afganistanu pa medtem še vedno ostaja afganistanski uslužbenec z družino, ki je sodeloval s Slovensko vojsko. Osemčlanska družina je bila že prejšnji teden pred letališčem v Kabulu, a se je morala zaradi eksplozije umakniti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!