V slovenskem morju ponovno večje zaplate meduz

Slovenija 07. Maj 202311:51 1 komentar
Meduze pri Portorožu
Luka Renko

V našem morju je ponovno moč videti bele zaplate, ki jih povzročajo meduze. Mnogi se še spomnijo lanskega "navala" teh morskih ožigalkarjev. Bo tako tudi letos?

Čeprav se v morju na slovenski obali v teh dneh kopajo le bolj pogumni – v Piranu ima voda med 14 in 18 stopinj Celzija – je lepo vreme na Obalo privabilo veliko obiskovalcev. Ti pa lahko tudi letos v morju opazijo “velike zaplate” klobučnjakov.

Kot je za N1 povedala strokovnjakinja za meduze dr. Alenka Malej, ki sodeluje z Nacionalnim inštitutom za biologijo, za zdaj nimajo podatkov, da bi se lahko meduze tudi letos pojavile v večjem številu. “Sem v stikih s kolegi iz Hrvaške in Italije in tudi od njih teh informacij nimam.” Kot pravi, bi bilo morda treba počakati še nekaj dni, da bi lahko situacijo bolje ocenili.

Sicer pa veliko število meduz naenkrat ni prav nič nenavadnega, je za naš medij že lani povedala strokovnjakinja za ožigalkarje z Morske biološke postaje Piran dr. Andreja Ramšak. Razmnoževalni cikel ožigalkarjev je takšen, da živali odraslost dosežejo ob istem času. Običajno pa gre pri nas za klobučnjake, avtohtono vrsto ožigalkarjev.

Na fotografiji so beli ali uhati klobučnjaki, ki jih lahko prepoznamo po štirih podkvičastih oblikah, na katere so pritrjene ožigalke, in so jasno vidne skozi zgornji del klobuka. Vrsta ni nevarna. Če se ga dotaknemo, bi po dlje časa morda lahko zaznali pekoč občutek na dlaneh, kaj hujšega pa ne bi bilo.

Sicer je najbolj neprijeten ožigalkar v našem morju mesečinka, ki je precej težav in opeklin povzročala v 80. letih prejšnjega stoletja, danes pa je ne zaznavamo več v velikem številu, nam je pojasnila dr. Malej.

Najbolj nevarnih vrst iz Sredozemskega morja, kot je recimo portugalska ladjica, pa v našem morju še niso zaznali, je še povedala. V našem morju sicer živi več vrst meduz, njihovo število pa v zadnjih letih narašča.

Meduze pri Portorožu Meduze pri Portorožu
Luka Renko
Meduze pri Portorožu Meduze pri Portorožu
Luka Renko
Meduze pri Portorožu Meduze pri Portorožu
Luka Renko

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje