V soboto porabili 418 odmerkov cepiv. Zakaj premier trdi, da se ni cepil nihče?

Koronavirus 25. Okt 202112:36 > 26. Okt 2021 15:32 5 komentarjev
cepljenje, družinski zdravniki
Žiga Živulovič jr./BOBO

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo v soboto, 23. oktobra, proti bolezni covid-19 cepljenih 418 ljudi. Torej vladni podatki in navedbe predsednika vlade Janeza Janše, da v soboto ni bil cepljen nihče, ne držijo.

Vlada vsak dan, predvidoma dopoldne, objavi epidemiološke podatke in številke za pretekli dan. Včeraj je tako sporočila, da se v soboto, 23. oktobra, proti bolezni covid-19 ni cepil nihče, na kar je po Twitterju opozoril tudi predsednik vlade Janez Janša.

“Včeraj se v Sloveniji zoper covid-19 ni cepil nihče. Kljub temu da imamo samo 53-odstotno precepljenost prebivalstva in zdravstveni sistem na robu zmogljivosti,” je zapisal premier Janša.

Objavljeni podatki ne držijo

Uradne podatke o epidemiji v Sloveniji vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), zato smo nanj naslovili vprašanja, koliko cepljenj je bilo opravljenih v soboto, ali držijo vladni podatki, da ni bil cepljen nihče, in ali nastaja zamik pri vpisu cepljenih oseb.

Kot so nam sporočili z NIJZ, pri vpisu cepljenih nastaja časovni zamik. “Cepilni centri imajo na voljo 48 ur za vnos opravljenih cepljenj,” so pojasnili za N1. Dodali so, da lahko izvajalci cepljenj sobotna cepljenja vnašajo še čez današnji dan, podatki na interaktivnem portalu Cepimo se pa bodo ponovno osveženi jutri dopoldne.

Grafični prikaz strani je v torek dopoldne kazal, da je bilo v soboto porabljenih šest odmerkov cepiva Moderna in 412 odmerkov cepiva Pfizer/BionTech. Z enim odmerkom cepiva je bilo cepljenih 148 oseb, z vsemi pa 205.

Sicer pa se je z enim odmerkom cepiva po današnjih podatkih do zdaj cepilo 1.182.944 oseb oziroma 56 odstotkov prebivalcev, z vsemi pa 1.111.824 oziroma 53 odstotkov Slovencev. Delež cepljenih z vsemi odmerki znaša 52,7 odstotka. Občine z najvišjim deležem cepljenih oseb so Kranjska Gora, Kostel in Idrija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje