V središču Ljubljane shod za mir v Ukrajini

Slovenija 10. Apr 202214:10 2 komentarja
Ukrajina, zastava, shod za mir
PROFIMEDIA

Na Prešernovem trgu v središču Ljubljane se je nekaj pred poldnevom zbralo več deset ljudi, ki so s transparenti izrazili solidarnost z Ukrajino in pozivali k miru v tej državi, ki jo je konec februarja napadla Rusija. K shodu za mir v Ukrajini so pozvali na ukrajinskem veleposlaništvu v Ljubljani.

Kot poroča TV Slovenija, so se zbrali večinoma ukrajinski begunci v Sloveniji, ki se želijo vrniti na svoje domove. Kot je razvidno iz posnetkov, so zbrani pred Frančiškansko cerkvijo razgrnili transparente v slovenščini in angleščini z napisi “Končajte vojno v Ukrajini“, “Skupaj bomo zmagali” in “Solidarni smo z Ukrajino”.

Obenem so Rusijo pozivali, naj preneha z različnimi vojnimi grozodejstvi v svoji zahodni sosedi, ter na druge načine izražali solidarnost s svojo domovino. Predstavnik ukrajinske diaspore v Sloveniji Jevgenij Gorešnik je za javno televizijo opozoril, da vojne ne bi bilo, če bi svet grožnjo miru in varnosti, ki jo predstavlja ruski predsednik Vladimir Putin, videl že po ruski priključitvi Krima leta 2014.

Gorešnik je tako omenil, da si je francoski predsednik Emmanuel Macron s Putinom ogledal finale SP v nogometu leta 2018 v Moskvi, ko sta igrali Francija in Hrvaška, da je Nemčija ves ta čas vztrajala pri projektu Severni tok 2 in da je tudi Slovenija leta 2016 gostila ruskega predsednika ob 100. obletnici postavitve ruske kapelice pod Vršičem. “Hvala Bogu, da danes slovenska vlada ter vsa Evropa in svet končno razumejo, kaj pomeni Rusija, kdo je agresor in kdo je kriv v tej vojni,” je dejal.

K shodu so vse, ki želijo izraziti podporo žrtvam ruske agresije v Ukrajini, pozvali na ukrajinskem veleposlaništvu v Ljubljani. Zbrani so se po zboru na Prešernovem trgu sprehodili po središču prestolnice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje