Več zapletov na vlakih: “Glede na količino snega je bilo incidentov še malo”

Slovenija 22. Jan 202418:11 10 komentarjev
vlak
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Konec tedna, ki so ga zaznamovali sneg in mrzle temperature, so imeli potniki Slovenskih železnic več težav. Odmeva zgodba potnikov na vlaku iz Maribora v Ljubljano, ki so na progi za dve uri obtičali brez elektrike in ogrevanja. Eden od vlakov je med Borovnico in Logatcem obstal na viaduktu, po enega od potnikov pa je moralo priti celo rešilno vozilo. Kako odgovarjajo na Slovenskih železnicah?

Potniki Slovenskih železnic so imeli konec tedna več neprijetnih izkušenj. Kot smo že poročali, so potniki na sobotnem popoldanskem vlaku, ki vozi med Mariborom in Ljubljano, za pot do prestolnice potrebovali kar osem ur. Vmes so morali v hudem mrazu več ur čakati na nadomestne prevoze.

Vlak je namreč med Ponikvo in Grobelnim obtičal brez elektrike in ogrevanja. Približno 50 potnikov je moralo v mrazu dve uri čakati na nadomestno dizelsko lokomotivo, ki je okvarjeno kompozicijo povlekla do Šentjurja. Tam naj bi jim ponudili ogrevano čakalnico, ki pa je bila za vse potnike premajhna, zato je morala večina na nadomestni prevoz z avtobusom še okoli tri ure čakati v mrzlem okvarjenem vlaku. Zunanje temperature so bile namreč okoli –14 stopinj Celzija. Ko je avtobus vendarle prispel, jih je ta odpeljal le do bližnjega Celja, kjer so se lahko vkrcali na nadomestni vlak in v Ljubljano prispeli šele okoli pol druge ure zjutraj.

“Ključno je, da se nikomur nič ne zgodi”

Vremenske razmere ta vikend so bile težke, zapadlo je veliko snega, temperature pa so bile nizke, je na težave v železniškem prometu odgovoril generalni direktor Dušan Mes.

“V petek in večino sobote vlaki niso imeli nikakršnih zamud, nato pa se je zgodil izredni dogodek. Potniški vlak je strgal žice, temu rečemo vozna mreža, se pravi električno napetost. Ko se to strga, sanacija traja kar nekaj časa,” je pojasnil.

Varnostni protokol narekuje, da potniki v tem času ne smejo zapustiti vlaka. Mes je razložil, da so nad vlakom visele žice, med vlakom in tlemi pa je bil več kot en meter. “Za nas je ključno, da se nikomur nič ne zgodi.” Pojasnil je tudi, da se je sobotni dogodek zgodil na območju, kjer je dostop otežen. Zato po potnike niso mogli priti z avtobusom. Prav tako po njih niso mogli priti z drugim vlakom, saj tam ni bilo napetosti.

“V tistem trenutku je bila najboljša rešitev ta, da potniki ostanejo na vlaku, po njih pa pride dizelska lokomotiva in jih odvleče v Celje,” je še rekel Mes. Da čakajoči potniki niso dobili niti toplih napitkov, je Mes ocenil kot nesprejemljivo.

Med Borovnico in Logatcem vlak obstal na viaduktu

Zalomilo se je tudi v nedeljo: zaradi okvare zavor je vlak obstal na viaduktu med Borovnico in Logatcem. “Strojevodja je ocenil, da bi bilo nadaljevanje vožnje preveč tvegano,” je pojasnil Mes. Razmišljali so tudi, da bi potnike poskušali prestaviti na drugi vlak, a so progovni prometniki ocenili, da bi se potniki pri tem lahko poškodovali.

Po potnike bi moral priti nadomestni vlak iz Sežane, vendar to ni bilo izvedljivo, je povedal direktor SŽ-infrastruktura Matjaž Kranjc. Zato so po potnike poslali vlak iz Ljubljane, a je spenjanje vlakov zaradi mraza trajalo dve uri. “To je nesprejemljivo, ampak se drugače ni dalo,” je rekel.

Enega od starejših potnikov so v okolici Rakeka prevzeli reševalci, je potrdil Mes. Ni pa podal informacije, ali je bil za to kriv mraz na vlaku.

Šesturna vožnja tudi iz Ljubljane v Maribor

Zamude pa so občutili tudi potniki, ki so želeli z vlakom iz Ljubljane v Maribor. Najprej so do Litije odpotovali z avtobusom, kjer so pol ure na mrazu čakali vlak. Nato so znova prestopali na postaji Zidani Most, na vlak so znova čakali slabe pol ure. V Celju so jih obvestili, da bodo imeli zamudo, češ da se je vlak pred njimi iztiril. Vlaka niso smeli zapustiti, saj bi lahko odpeljal brez njih, je eden od potnikov zapisal na Redditu. Celje so zapustili dve uri kasneje, ko so jim uredili avtobus do Grobelnega. Od tam so pot do Maribora nadaljevali z vlakom. Za pot so potrebovali skupno šest ur.

Mes: Glede na obilno sneženje še malo incidentov

Že včeraj so Slovenske železnice sporočile, da bodo potnikom povrnile stroške vozovnice. Danes pa je Mes dejal, da bodo potnikom povrnili vse stroške. “Poskušali bomo najti tudi kakšno drugo rešitev zanje, kako se jim oddolžiti, da ne bodo imeli preveč slabih izkušenj s storitvijo za vikend,” je dodal.

Ocenil je, da je bilo incidentov glede na to, koliko snega je zapadlo in v kako kratkem času, še malo. “Kadar se lomijo drevesa in padajo na vozno mrežo, nastanejo te poškodbe,” je še rekel in dodal, da so “v zadnjih treh dneh zamude večinoma nastajale v izrednih razmerah, ko je drevo padlo na vozno mrežo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje