Vlada Benedejčiča razrešila s funkcije državnega sekretarja v Golobovem kabinetu

Slovenija 09. Nov 202311:25 2 komentarja
Andrej Benedejčič
Andrej Benedejčič. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vlada je na današnji seji Andreja Benedejčiča razrešila z mesta državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba.

Vlada je na današnji seji Andreja Benedejčiča razrešila z mesta državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba. Benedejčiču bo funkcija državnega sekretarja prenehala 15. novembra. Razlog za njegovo razrešitev je odhod v Bruselj, kjer bo slovenski stalni predstavnik pri zvezi Nato. Naslednika Benedejčiča na današnji seji niso imenovali, kot smo že poročali, pa naj bi vsaj začasno naloge na področju nacionalne varnosti v kabinetu predsednika vlade opravljal Golobov državni sekretar za mednarodne zadeve Vojko Volk.

Ukaz za Benedejčičevo imenovanje na čelo stalne misije pri Natu v Bruslju je bil sicer v uradnem listu objavljen že julija, kot razlog, da v tujino odhaja šele sedaj, pa so v premierjevem kabinetu v preteklih tednih navajali, da mora še “dokončati določeno nalogo”. Zdaj so nam povedali, da je bila ta naloga udeležba na srečanju svetovalcev za nacionalno varnost, ki je v okviru ukrajinske mirovne formule potekalo konec oktobra na Malti. “Ukrajina nam je ob avgustovskih poplavah poslala svojo najboljšo enoto za reševanje. Tudi zaradi moralne dolžnosti smo se srečanja na Malti udeležili na potrebni ravni ter se Ukrajini zahvalili za pomoč,” je za N1 dejal Benedejčič. Izpostavil je še, da Slovenija spoštuje mirovno formulo Ukrajine, ki postaja vse bolj globalna.

Več naših sogovornikov iz diplomatskih vrst sicer ocenjuje, da si Slovenija ne bi smela privoščiti, da je že od poletja brez stalnega predstavnika pri zvezi Nato. Benedejčič je nasprotno prepričan, da “misija ni trpela”. Kot je dejal, je začasni odpravnik poslov na predstavništvu Tadej Furlan, ki je bil že njegov namestnik na slovenskem stalnem predstavništvu pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju, zelo sposoben in zanesljiv. Ob tem je Benedejčič še poudaril, da sta bila s Furlanom v zadnjih mesecih vseskozi v stikih in da je bil v septembru in oktobru tudi kar nekajkrat v Bruslju.

“Če je bilo lahko slovensko veleposlaništvo v Washingtonu brez veleposlanika celo leto, lahko tudi misija pri Natu v Bruslju ostane brez vodje mesec ali dva,” je za N1 dejal Benedejčič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje