Vlada odgovarja fiskalnemu svetu: Tveganj se zavedamo in jih bomo upoštevali

Slovenija 09. Jun 202216:31 1 komentar
Robert Golob
Žiga Živulović jr. /BOBO

Vlada se je odzvala na opozorila fiskalnega sveta, ki je novo koalicijsko pogodbo označil za nedorečeno. "Vlada si bo prizadevala, da bodo konkretni ukrepi oziroma koraki vzdržni in usklajeni s fiskalnimi zmožnostmi države, ter se tudi zaveda, je treba poiskati dodatne prilive za potrebe, ki so bile izpostavljene kot prioritetne," so zapisali v odgovoru.

V ponedeljek je fiskalni svet opozoril, da koalicijska pogodba stranke Gibanje Svoboda, SD in Levice “zaradi velike nedorečenosti, tako z vidika obsega kot glede časovne umeščenosti ukrepov, ne nudi zadostne podlage za načrtovanje ekonomskih subjektov”. Od nove vlade pričakujejo, da bodo ukrepi v prihodnjih uradnih proračunskih dokumentih predstavljeni transparentno in da bodo natančno opredeljene tudi njihove javnofinančne posledice.

Vlada odgovarja, da se zavedajo tveganj, ki jih je poudaril fiskalni svet in da jih bodo upoštevali pri snovanju ukrepov. “Slovenija se tako kot preostali svet sooča s številnimi izzivi. Epidemija covida-19, vojna v Ukrajini in inflacija so pripeljali do vseobsegajoče draginje, kar zahteva ukrepanje vlade na različnih področjih. Koalicijski partnerji so v koalicijski pogodbi, ki je bila podpisana v teh negotovih in zahtevnih razmerah, identificirali ključne potrebe države,” so zapisali.

Kot ključne kratkoročne ukrepe so poudarili ukrepe v zdravstvu, kjer je v pripravi interventni zakon in izhodna strategija iz pandemije covid-19 ter obvladovanje energetske ter prehranske draginje.

Dodali so še, da si bodo prizadevali za konkretne ukrepe in korake, ki bodo vzdržni in usklajeni s fiskalnimi zmožnostmi države. “Želimo se izogniti povečanju davčnih obremenitev, zato bomo iskali priložnosti, ki jih ponujajo investicijska vlaganja v zeleno in digitalno preobrazbo. Da bo vzdržnost ukrepov večja, je pomembno pravilno investiranje v produktivne naložbe, ki bodo med drugim povečevale tudi prilive v državni proračun,” so zapisali v odgovoru fiskalnemu svetu.

Boštjančič: Koalicijske pogodbe ne bomo izvajali na pamet ali prehitro

Koalicijska pogodba je začrtala smer, v katero gre vlada, ukrepe pa bo treba prilagajati stanju javnih financ, je danes poudaril finančni minister Klemen Boštjančič. “Šli bomo v smer, kot je opisana v koalicijski pogodbi, a ukrepov ne bomo delali na pamet ali prehitro, ampak v skladu s tem, kar bodo dovoljevale okoliščine,” je pojasnil.

Boštjančič se je tako na novinarski konferenci po seji vlade odzval na oceno fiskalnega sveta, da koalicijska pogodba vsebuje nabor pretežno splošno opredeljenih ukrepov, ki presegajo štiriletni mandat, ter da je pogodba nedorečena in lahko vodi do možnega povečanja izdatkov, ki bi lahko bilo obsežnejše od večanja prihodkov. STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje