Vlada podpira koalicijski predlog novele zakona o RTVS

Slovenija 15. Jun 202219:43 > 20:10 1 komentar
Borut Živulović/BOBO

Vlada je na današnji seji v celoti podprla predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so ga v DZ vložili koalicijski poslanci s prvopodpisano Mojco Šetinc Pašek (Svoboda). Menijo namreč, da veljavni zakon ne zagotavlja ustreznih varovalk, ki bi ščitile ustavno varovano svobodo izražanja RTVS, so zapisali v sporočilu za javnost.

“Dogodki v zvezi z RTVS v zadnjih dveh letih so nedvomno pokazali, da obstoječa zakonska ureditev omogoča razmere, v katerih lahko prihaja do omejevanja te svobode oziroma do možnosti vplivanja vladajoče politike na programske odločitve RTVS,” so zapisali.

Ker je na tak način ogroženo izvajanje nalog javne službe in temeljnega poslanstva RTVS, to je zagotavljanja demokratičnih, socialnih in kulturnih potreb njenih uporabnikov, so po mnenju vlade predlagane spremembe, ki gredo v smeri depolitizacije organov vodenja, upravljanja in nadzora RTVS ter zagotovitve višje ravni strokovne usposobljenosti in večje odgovornosti članov teh organov, ne samo primerne in ustrezne, temveč tudi nujne.

Dva predloga sprememb zakona o RTVS je sicer že na ustanovni seji DZ vložila tudi opozicijska SDS in s tem prehitela koalicijo. Med drugim predlagajo, da rtv-prispevek ne bi bil več obvezen. Vendar pa so poslanci SDS za svoj predlog sprememb zakona vložili tudi predlog za posvetovalni referendum, zato DZ o zakonu še ni odločal. Koalicijski predlog novele bo namreč DZ lahko obravnaval šele, ko bo končana obravnava prej vloženih predlogov SDS.

Medtem se na RTV Slovenija nadaljuje krčenje informativnega programa, so opozorili v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS. Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je programskemu svetu namreč predlagal krnitev in celo ukinitev nekaterih dopisništev v tujini. Stavkovni odbor bo tako nadaljeval stavko 20. junija, na dan, ko bo programski svet o tem predlogu odločal.

Vlada na današnji seji razrešila Uršulo Menih Dokl z mesta generalne direktorice direktorata za medije na ministrstvu za kulturo. Ministrstvo za kulturo bo kljub razrešitvi generalne direktorice zagotovilo nemoteno delovanje direktorata za medije, so zapisali po seji vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje