Vračanje v šolo: “Ukrepati je treba danes in ne 31. avgusta”

Slovenija 06. Avg 202118:54 > 18:56
šola, vračanje v šolo, učenci, šolarji, dijaki, osnovna šola, pouk
Profimedia

Kako bo jeseni potekala šola, še ni jasno. Ravnatelji naj bi to izvedeli teden dni pred začetkom pouka. Na postopanje šolskega ministrstva in ministrice Simone Kustec letijo kritike. SD je pozval k nujni seji odbora za izobraževanje, kjer naj bi o tem odgovarjal premier Janez Janša. LMŠ pa je pozvala k razrešitvi ministrice.

Do začetka šolskega leta nas ločijo še dobri trije tedni. Kljub temu pa še vedno ni jasno, kako natanko bo jeseni potekala šola in kako bodo učenci ter zaposleni zaščiteni pred širjenjem okužbe. V četrtek so se sestali šolniki in zdravstveni strokovnjaki, izkupiček pa je bil boren. Kako bo potekal pouk, bodo ravnatelji izvedeli 24. avgusta na Brdu. Ministrstvo naj bi takrat predstavilo publikacijo z modeli, kako naj bi potekal pouk v primeru večjega števila okužb.

Zaenkrat je namreč znano le, da bo testiranje ostalo prostovoljno za šolarje vseh starosti. Nekatere šole so na lastno pobudo zagotovile ustreznejše prezračevanje, a je vgradnja ustreznih naprav, ki odvajajo izdihan zrak, precejšen zalogaj.

Na neustreznost postopanja tako ministrice Simone Kustec kot njenega ministrstva so v minulih dneh opozorili številni deležniki. Ukrepanje so napovedali v opoziciji.

SD je tako opozicijskim partnerjem v sopodpis poslal predlog zahteve za sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje. Predlagajo namreč, da poslanci odgovore na vprašanja o posledicah pouka na daljavo, kakšne bodo potrebne prilagoditve ter kako omogočiti in podpreti nadaljnjo izobraževanje ali vključevanje dijakov na trg dela pod temi pogoji, zahtevajo od predsednika vlade Janeza Janše.

“Manj kot mesec dni pred začetkom novega šolskega leta še ni jasno, kako bo pouk sploh potekal. Zato je nujno, da opozicija odločno nastopi skupaj ter pripravi vlado do spoznanja, da je potrebno ukrepati danes in ne 31. avgusta za 1. september,” je povedal poslanec SD Marko Koprivc.

Ostro so se odzvali tudi v LMŠ. Državnemu zboru so v četrtek predlagali, naj ministrico Kustec razreši, njeno mesto pa naj zasede “vsaj za silo kompetentna, operativno sposobna in funkcionalno urejena oseba”, so zapisali.