Vse kaže, da bo Dars že v sredo ponovno osvetlil avtoceste

Slovenija 17. Jan 202320:48 0 komentarjev
avtocesta
Dars

Uprava Darsa bo v sredo obravnavala predlog za ponoven prižig razsvetljave na avtocestah in hitrih cestah. Kot so nam odgovorili iz družbe za avtoceste, je mogoče pričakovati, da bo predlog sprejet. Luči bi tako lahko že v sredo ponovno zasvetile povsod, kjer so konec oktobra ugasnile. Na nevarnost ukrepa, sprejetega v luči energetske krize, je v vmesnem času opozorilo več deležnikov.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) bo v sredo ponovno odločala o osvetlitvi avtocest in hitrih cest, kjer so luči ugasnili konec oktobra 2022. Pričakovati je sprejem tega predloga in ponoven prižig razsvetljave na avtocestnem omrežju s sredo, so odgovorili za N1.

Luči je Dars zaradi energetske krize ugasnil 27. oktobra. Takrat so ugasnili razsvetljavo na avtocesti, avtocestnih priključkih in hitrih cestah. V predorih, avtocestnih razcepih, kanaliziranih križiščih in počivališčih pa je Dars moč in trajanje razsvetljave zmanjšal na minimum. Takrat so ocenili, da bodo s tem prihranili najmanj dva tisoč megavatnih ur električne energije, kar je enakovredno povprečni letni porabi približno 600 gospodinjstev.

Vendar so se kmalu pojavili pomisleki o smotrnosti in varnosti takšnega ukrepa. “Denar oziroma električna energija, ki bo s tem ukrepom privarčevana, je neprimerljiva s tem, če bi se na teh cestah kaj zgodilo. Če bi v prometni nesreči zaradi zatemnjenega cestišča umrla ena sama oseba, je finančni prihranek nepomemben,” je takrat poudaril generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek.

Razsvetljava bo ponovno prižgana povsod, kjer je konec oktobra ugasnila

Varnostnim pomislekom je prisluhnila nova uprava Darsa. Prejšnji teden so se sestali z agencijo za varnost prometa, ministrstvom za infrastrukturo, presojevalci varnosti cest in AMZS, v sredo pa bo uprava ponovno odločala o osvetlitvi, je prvi poročal portal Žurnal24. V zvezi z osvetlitvijo avtocest in hitrih cest so preučili številne vidike: razmere na trgu z električno energijo, vpliv na varnost in pretočnost ter pozive partnerskih organizacij. Kot so na Darsu zapisali tudi za N1, je mogoče pričakovati ponoven prižig razsvetljave.

Preberite še: Dars ugasnil luči: je zaradi varčevanja lahko ogrožena varnost voznikov? (VIDEO)

“Razsvetljava bo tako znova prižgana povsod tam, kjer smo jo konec oktobra ugasnili – povečini so to priključki na avtoceste in hitre ceste, pa tudi posamezni odseki na odprti trasi, na primer severna ljubljanska obvoznica. Medtem ko povsod tam, kjer je razsvetljava zakonsko predpisana (razcepi, predori, krožišča, počivališča), luči nismo ugasnili,” so pojasnili za N1.

Na Darsu sicer napovedujejo, da bodo nadaljevali z zmanjševanjem porabe elektrike. Med drugim so že zamenjali okoli 80 odstotkov razsvetljave z varčnejšimi LED svetili, letos pa bodo zamenjali še preostale. V prihodnje pa bodo vzpostavili tudi sončne elektrarne na avtocestnih bazah, ki bodo prispevale k večji samooskrbi z elektriko.

Spomnimo, da se je uprava Darsa temeljito premešala z novim letom. Vlada Roberta Goloba je namreč vanjo imenovala tri nove člane, Andreja Ribiča, Davida Skornška in Lidijo Kegljevič Zagorc. Od stare uprave sta ostala generalni direktor Valentin Hajdinjak in delavski direktor Rožle Podboršek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!