Z javnim prevozom v Sloveniji letos občutno več potnikov kot lani

Slovenija 15. Dec 202212:10 1 komentar
Vlak KISS
Borut Živulović/BOBO

Avtobusi v javnem potniškem prometu so oktobra prepeljali več potnikov kot v istem obdobju pred letom dni, pri čemer se je občutno povečal predvsem prevoz v medkrajevnem in mednarodnem linijskem prevozu. Več potnikov je bilo tudi v železniškem, letalskem in ladijskem prevozu.

Avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu so oktobra prepeljali nekaj več kot 3,6 milijona potnikov, kar je 27 odstotkov več kot v istem obdobju lani, avtobusi v medkrajevnem in mednarodnem javnem linijskem prevozu pa okoli 2,8 milijona potnikov oz. 68 odstotkov več. Skupno število opravljenih potniških kilometrov se je v tej primerjavi povečalo za 62 odstotkov na 55,5 milijona, so sporočili iz statističnega urada.

Vlaki so v desetem mesecu prepeljali 1,3 milijona potnikov oz. petino več. Pri tem so opravili 71 milijonov potniških kilometrov, kar je bilo v letni primerjavi 40 odstotkov več.

Izrazito več prometa kot oktobra lani so našteli tudi na največjem slovenskem letališču. Z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je odpotovalo ali nanj pripotovalo približno 93.000 potnikov, kar je 63 odstotkov več kot oktobra lani. Obseg pretovorjenega blaga se je povečal za tri odstotke na 1.000 ton.

V slovenska pristanišča je priplulo ali iz njih odplulo 308 ladij. To je devet odstotkov več kot pred letom dni. Na njih je bilo skupaj več kot 12.000 potnikov oz. 21 odstotkov več. V koprskem pristanišču so pretovorili 1,8 milijona ton blaga, kar pomeni 16-odstotno povečanje v primerjavi z oktobrom lani.

Čez cestne mejne prehode je v Slovenijo vstopilo ali izstopilo 5,2 milijona potniških vozil, kar je za 11 odstotkov več kot oktobra lani. Tovornih vozil je bilo 1,2 milijona oz. za 11 odstotkov manj.

Cestnih motornih vozil je bilo oktobra prvič registriranih več kot 8.300 ali za skoraj deset odstotkov manj kot lanskega oktobra. Izmed teh je bilo prvič registriranih okoli 6.100 osebnih avtomobilov oz. za 14 odstotkov manj, pri čemer jih je bilo novih približno 3.400 oz. 18 odstotkov manj v medletni primerjavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje