Začenja se prvi letošnji vročinski val: Arso razkril, do kdaj bo vztrajal

Slovenija 17. Jun 202416:36 1 komentar
Vročinski val
Foto: zajem zaslona/@ARSO vreme/FACEBOOK

Od torka naprej si lahko obetamo štiri zaporedne vroče dni. Višek vročine bo v petek, ko bodo termometri pokazali tudi do okoli 37 stopinj Celzija, zato lahko "upravičeno govorimo o prvem letošnjem vročinskem valu", so sporočili vremenoslovci agencije za okolje. Kaj pa napovedujejo za preostanek meseca?

Nekaterim v veselje, tistim brez klimatske naprave pa v precejšnjo nadlogo – ta teden bodo temperature naposled primerne letnemu času. Že v ponedeljek so presegle 25 stopinj Celzija, kmalu pa bodo presegle tudi tridesetico. “Dolgo smo čakali, zdaj ga imamo,” so o prvem letošnjem vročinskem valu zapisali meteorologi agencije za okolje (Arso).

Temperatura se bo dvigala ves teden. V sredo se bo do 20 stopinj Celzija segrelo celo na 1.500 metrih nadmorske višine, kar “bo dovolj, da se bo pri tleh ob pomoči vetra predvsem na vzhodu segrelo do okoli 35 stopinj Celzija”, so vremenoslovci sporočili na družbenem omrežju Facebook.

Visokim temperaturam se bo v sredo pridružil še veter. Jugozahodnik, ki bo zapihal tudi po nižinah, bo prinesel nekaj puščavskega prahu.

“Upravičeno lahko govorimo o prvem letošnjem vročinskem valu”

Višek vročine bo v petek, ko se bo lahko po napovedih Arsa segrelo tudi do okoli 37 stopinj Celzija, zaradi česar lahko “upravičeno govorimo o prvem letošnjem vročinskem valu”.

Ker se bo zračna masa nekoliko posušila, tudi ne bo tako soparno, kot je bilo v nekaterih preteklih, bolj sončnih dnevih. Vse toplejša bodo tudi jutra, v petek zjutraj se ponekod ne bo ohladilo pod 20 stopinj Celzija.

“Vroče bo torej od torka, še zlasti pa od srede do petka, morda bo tudi še v soboto kje malo nad 30 stopinj Celzija,” so še zapisali.

Imeli bomo torej vsaj štiri zaporedne vroče dni, val pa se bo najverjetneje končal v soboto. Takrat nas bo dosegla vremenska motnja in prekinila niz visokih temperatur, prinesla pa bo tudi bolj vlažno in zato nestabilno zračno maso, so napovedali na Arsu in dodali, da se bo vreme “začelo zapletati prav ob koncu tedna, ne vemo pa še zagotovo, ali bo le nekaj popoldanskih neviht ali še kaj več”.

Slovensko morje pred nevihto
Foto: Denis Sadiković/N1

Kakšno popoldansko ploho ali nevihto lahko sicer predvsem v hribih na severu države pričakujejo že v četrtek ali petek.

“Letos nam je bilo z vročino prizaneseno, take temperature so za večino od nas previsoke in ne prispevajo k dobremu počutju. Na srečo tudi prihajajoči vročinski val ne bo trajal dolgo, po sobotni ohladitvi namreč do konca meseca ni prav verjetno, da bi se vročina vrnila – kakšen dan z okoli 30 stopinjami morda, več pa ne,” pa so tiste, ki vročinskega vala ne bodo preživeli ob morju, potolažili vremenoslovci.

V Italiji pričakujejo več kot 40 stopinj Celzija

Prvi močnejši vročinski val tega poletja bo medtem zajel tudi sosednjo Italijo. Živo srebro se bo v ponedeljek in torek v osrednji in severni Italiji povzpelo na 32 do 34 stopinj Celzija, še bolj vroče pa bo v južni Apuliji, na Siciliji in Sardiniji. Od srede do petka se bo vročina še okrepila. V Rimu, Neaplju in Firencah bo predvidoma 40 stopinj, v notranjosti Sardinije in Sicilije pa se bodo temperature gibale med 42 in 44 stopinjami Celzija. Konec tedna se bo ohladilo, vremenoslovci pričakujejo zelo močne nevihte na severu, ki bodo znižale temperature v vseh regijah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje